Danas je u Osnovnoj školi „14. oktobar“ u Beogradu održan finalni događaj projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo, izuzetnost“ koji realizuju Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete, uz podršku Olimpijske solidarnosti. U velikom finalu učestvovalo je pet najboljih škola po izboru stručne komisije, a pobedu je odnela OŠ „Josif Pančić“ iz Beograda. 

Nakon uspešne realizacije pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ u 2023. godini i veoma pozitivnih reakcija nastavnika i učenika, novi ciklus projekta nastavljen je u 2024. godini, i to u 64 osnovne škole u Srbiji. Više od 12.000 dece i 700 nastavnika uzelo je aktivno učešće u ovom projektu. Cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na vrednostima.

U velikom finalu projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ učestvovalo je 5 škola, i to: OŠ ,,Isidora Sekulić“ iz Šajkaša, OŠ ,,Sveti Sava“ iz Mladenovca, OŠ ,,Prva osnovna škola“ iz Valjeva, OŠ ,,Josif Pančić“ iz Beograda i OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Kladova.

Na početku događaja, prisutnima se obratila sportska direktorka Olimpijskog komiteta Srbije, Sonja Vasić, koja je ovoga puta bila u ulozi predsednice Stručne komisije.

Povezana vest:  U Olimpijskoj kući održana XX sednica Predsedništva OKS

Meni je zaista drago da smo u velikom broju danas prisutni i da svi prepoznajemo važnost promocije olimpijskih vrednosti za naše društvo. Zahvalila bih se svim školama i učenicima koji su učestvovali u projektu i koji su uložili svoje vreme, trud i znanje da primene olimpijske vrednosti i duh u svojoj svakodnevnici. Poželela bih puno sreće školama finalistima danas i, da znate, za nas ste svi vi koji ste ovde već pobednici“, istakla je sportska direktorka OKS Sonja Vasić.

Sve učesnike finala projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo, izuzetnost“ pozdravio je i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, koji je tom prilikom izjavio: „Mnogo mi je drago što ste se okupili u ovolikom broju. Svi ste deo jednog fantastičnog projekta koji je počeo prošle godine, na naše veliko zadovoljstvo. Vi znate da se mi bavimo vrhunskim sportistima koje ćete, nadam se, pratiti na Olimpijskim igrama u Parizu, ali vi ste nama bar isto toliko bitni. Zahvalio bih se Ministarstvu prosvete što je prepoznalo ovu našu ideju i podržalo nas da se na ovaj način okupimo, ali i direktorki OŠ „14. oktobar“, koja je na sjajan način podržala ovaj projekat. Takođe, zahvalio bih se i našim sponzorima Jaffi, Zlatiborcu i Coca-Coli, koji su obezbedili poklon pakete za sve učesnike“.

Povezana vest:  OI 2016, Prvi poraz odbojkašica u Riju

Učesnicima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Zoran Kasalović.

Značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika utvrđen je kao jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja, a kroz ovaj projekat jačamo duh olimpizma, koji podrazumeva životne  vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje. Zahvalni smo svim školama, nastavnicima i učenicima, koji su učešćem u ovom projektu pokazali  posvećenost, rad i trud, kao i Olimpijskom komitetu na uspešnoj saradnji“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović.

Sve učesnike finala u ime domaćina pozdravili su direktorka OŠ „14. oktobar“ Svetlana Iliev-Ćosić i šef Kancelarije za mlade GO Rakovica, Aleksa Đorđević.

U finalu, svaki tim brojao je 12 članova (5 učenika šestog razreda, 5 učenika sedmog razreda kao i 2 rezerve), a osim takmičara, svaka škola dobila je mogućnost dovođenja navijača. Takmičarski deo ocenjivan je kroz posebno pripremljen kviz, kreativne zadatke i fizičku aktivnost na poligonu. U veoma neizvesnom i uzbudljivom nadmetanju, pobedu je odnela OŠ „Josif Pančić“ iz Beograda, drugo mesto zauzela je OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Kladova, a treće mesto, kao i nagradu za fer-plej navijanje, osvojila je OŠ ,,Isidora Sekulić“ iz Šajkaša. Četvrto mesto pripalo je OŠ ,,Sveti Sava“ iz Mladenovca, dok je peto mesto OŠ ,,Prva osnovna škola“ iz Valjeva.

Povezana vest:  Rezerve MOK-a gotovo 600 miliona dolara

Neke od vrednih nagrada koje su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete obezbedili za najuspešnije škole su: prisustvo događaju OKS-a – Izbor najuspešnijih sportista i trenera u 2024. godini, poklon paket knjiga, poklon paket sportskih rekvizita za TreninGO, sto za tekbol i poklon radionica Srpskog saveza za sportsku rekreaciju i tekbol, Razgovor sa šampionom i poseta izložbe Olimpijskog muzeja uz stručno vođenje. Svi učesnici projekta dobili su majice, diplome i suvenir za uspomenu od Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete.

Sa finalistima se družila i reprezentativka Srbije u tekvondou, Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje sa OI Rio 2016 i bronzane medalje sa OI Tokio 2020.

Sponzori Olimpijskog komiteta Srbije, Zlatiborac, Jaffa i Coca-Cola su obezbedili poklon pakete za sve učesnike finala.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije