U okviru projekta Galerije Štab, Galerija u gostima, otvorena je izložba slikara Ducija Jovića, pod nazivom „Askeza“ u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca, koja ovom prilikom obeležava godišnjicu uspešnog rada i saradnje sa beogradskom galerijom.

Duci Jović, izložbom „Askeza“ predstavlja svoj najnoviji slikarski opus, u kome dominiraju minimalističke slike, te u odnosu na ranije njegove periode, izraženi su svedeni crteži, umetnik sve više redukuje formalnu strukturu slike i njene oblikovne elemente, a prilično svodi i kolorit. Na nekoliko slika umetnik uspeva da uspostavi odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih poteza.

Povezana vest:  Beč: Izložba „100 najboljih plakata" iz 2014. godine

Sve slike na izložbi su velikog formata, na kojima su dominantni odnos crne i bele, sa ubačenim površinama žute, narandžasto-crvene, oker, kao i akcentirajući potezi plave boje.

Istoričar umetnosti, Balša Rajčević primećuje da Jović svodeći oblike figura ponekad i do granica krajnje jednostavne redukcije, ipak ne gubi ekspresivnost kao svoje karakteristično slikarsko svojstvo. U ovoj seriji slika, česte su sparene figure, levo-desno, a zbog njihovog crno-belog kontrasta mogu se doživeti kao simbolički izraz dvojstva ljudske ličnosti ili kao objedinjena dvosmislenost ljudskog bića.

Povezana vest:  Nova knjiga Nore Roberts Ostrvo čuda

Rajčević zaključuje da u radu Ducija Jovića postoji stalna potreba za transformacijom figure. „Ali ne samo pravolinijski, jednosmerno i sistemski, već s pravom na dvosmislenost i u jednom i u drugom pravcu. Taj dvosmisleni razvoj se kreće od manje-više apstrahovanog do asocijativnog predstavljanja. I kad dolazi do samih granica apstrakcije, Jović čuva reminiscenciju na figure kroz pokret, dinamiku, odnose površinskih masa u prostoru kao i kroz ritam, detalje oblika, znake i simbole“ – zaključuje Rajčević.

Povezana vest:  Počele probe predstave Limeni doboš

Izložbu „Askeza“ Ducija Jovića možete pogledati u Galeriji Štab  sve do 7. juna 2024. godine.

Foto: Slavoljub Radojević