OKS_novi_logo

U Olimpijskoj kući održani sastanci sa savezima olimpijskih sportova

 

U Olimpijskoj kući predsednik OKS Vlade Divac i generalni sekretar Đođe Višacki danas su održali niz sastanaka sa predstavnicima saveza sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara. Teme sastanaka bile su pre svega primena novog Zakona o sportu Republike Srbije, kao i izmene Statuta OKS koje su inicirane novim Zakonom. Tim povodom Predsedništvo OKS formiralo je Radnu grupu koja će se u predstojećem periodu baviti kreiranjem novog Statuta OKS. Dejan Simić, predsednik Stale sportske arbitraže OKS i predsednik Radne grupe za izradu novog Statuta, predstavnicima saveza predočio je kakve će novine u radu OKS i njegovih članica doneti inicirane promene.

Povezana vest:  Raspored srpskih sportista za 8. avgust (12. dan)

-Usvajanje i stupanje na snagu Zakona, reflektuje se na OKS, kao i na druge sportske organizacije, u smislu da neophodnosti predstojećeg usaglašavanja rada i opštih akata ove organizacije sa Zakonom. Ovo je pitanje koje se odražava i na sportske saveze olimpijskih sportova i stoga je rad OKS i njegovih članova neophodno uskladiti. Novim Zakonom ostavljen je rok od godinu dana da to i učinimo – rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Povezana vest:  MOK pozdravio učešće Severne Koreje na ZOI

Sistem sporta je, prema novom Zakonu, jasno podeljen na grupu Olimpijskih i grupu neolimpijskih sportova. Zakon određuje Olimpijski komitet Srbije kao krovnu organizaciju za olimpijske, a Sportski savez Srbije kao krovnu organizaciju za neolimpijske sportove i u skladu sa tim poverava nadležnosti.

Novi Zakon propisao je i novi način podnošenja programa sportskih saveza za finansiranje. Sportski savezi olimpijskih i paraolimpijskih sportova predloge svojih godišnjih i posebnih programa podnose objedinjeno preko Olimpijskog komiteta Srbije, a u članu 118. Zakon je dao takozvani programski kalendar aktivnosti.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Rukometašice Srbije osvojile zlato

Tema sastanka bili su i programi London 2012, Soči 2014, kao i Rio 2016 i Nanjing 2014 (druge Olimpijske igre za mlade). Na temu programa London 2012. predsednik OKS je rekao:

-Mislim da je program London 2012 uspeo ne samo da značjano poboljša uslove za trenining i nastup sportista, već i ono na šta smo izuzetno ponosni, da poveća budžete sportskih saveza za 2011. godinu i omogući im da kvalitetno ulažu i raspoređuju sopstvena  sredstva.