XXI sednica Predsednistva OKS_resize

Održana XXI sednica Predsedništva OKS

U Olimpijskoj kući danas je održana XXI sednica Predsedništva OKS na kojoj je usvojen nacrt novog Statuta OKS i otvorena javna rasprava po tom pitanju. Po usvajanju novog Zakona o sportu, sa novom pozicijom OKS u sistemu sporta Srbije inicirane su i izmene Statuta OKS, odnosno izrada novog Statuta.

Radna grupa koja je formirana po ovlašćenju Skupštine OKS, sastavila je nacrt Statuta koji je usklađen sa zakonskim propisom. Novine koje će doneti novi Statut, odnose se pre svega na promene u statusu članova OKS, što će uzrokovati i promene u sastavu Skupštine i Predsedništva OKS. Članstvo u Olimpijskom komitetu Srbije uređuje se saglasno odredbama Olimpijske povelje i Zakona o sportu, koji sportove deli na olimpijske i neolimpijske. Zakon Olimpijskom komitetu Srbije poverava nadležnosti kada su u pitanju olimpijski sportovi, a Sportskom savezu Srbije kada su u pitanju neolimpijski sportovi.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Osmoro turskih dizača tegova dopingovano na MI

Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove Predsedništva o učešću delegacije OKS na redovnom godišnjem sastanku EOK u Portorožu, gde je kao član EOK komisije za Olimpijske igre imao izlaganje na temu programa OKS London 2012, o toku priprema sportista Srbije i o kategorizaciji OKS. Prezentacija OKS naišla je na veoma pozitivne reakcije i interesovanje predstavnika NOK-ova Evrope.

Predsednik OKS informisao je Predsedništvo da je na poziv predsednika Tadića bio uključen u posetu Pala Šmita, predsednika Mađarske, počasnog predsednika NOK Mađarske i člana MOK. Tokom razgovora sa predsednikom Tadićem, g. Šmit se interesovao za finasiranje sporta u Srbiji kao i za činjenicu da Srbija trenutno nema člana MOK-a. Pal Šmit je sugerisao da bi to pitanje trebalo aktuelizovati, a da će OKS po tom pitanju imati njegovu svesrdnu podršku.

Povezana vest:  OI 2016, Košarkaši SAD prvi finalisti

Sportski direktor OKS informisao je članove Predsedništva da su sportisti Srbije u proteklih mesec bili uspešni na takmičenjima koja se nalaze u sistemu kvalifikacija za OI London, tako da kada bi se sutra išlo na Olimpijske igre, tim Srbije imao bi 9 članova, na osnovu: 6 učesničkih kvota strelaca, 2 plivačke “A” norme i u ovom trenutku jedne atletske “B” norme. Dva hodača na 50km Nenad Filipović i Vladimir Savanović imaju ispunjene “B” norme, ali to osigurava samo jedno mesto na Igrama. U ovom trenutku čeka se zvanična potvrda Međunarodne sportske federacije za još jednu ispunjenu “B” olimpijsku normu u bacanju diska.

Predsedništvo OKS dalo je podršku Rvačkom savezu Srbije za organizaciju Evropskog prvenstva 2012. godine.

Povezana vest:  Medvedev: Hronična antiruska histerija

Na adresu OKS stiglo je pismo NOK Azerbejdžana kojim se od OKS traži dozvola za učešće Radomira Petkovića na Olimpijskim igrama u Londonu, za njihovu zemlju. S obzirom da je Radomiru Petkoviću zbog doping prekršaja izrečena sankcija zabrane takmičenja, Predsedništvo je donelo odluku da tek po isteku sankcije razmatra zahtev NOK Azerbejdžana.

Na sednici je najavljen Olimpijski dan, kojim se tradicionalno obeležava Dan Međunarodnog olimpijskog komiteta, a koji će se održati 4. juna na Trim stazi na Košutnjaku, kao i prošle godine.

Predsednica Komisije Predsedništva OKS Žene i sport, Milena Reljin najavila je IV Nacionalni seminar koji će se pod nazivom “Vreme sadašnje” održati u četvratk, 12. maja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.