obracanje-Divac

Podvodno čišćenje Savskog jezera u organizaciji Komisija za sport i okolinu Predsedništva OKS

Komisija za sport i okolinu Predsedništva OKS organizovala je čišćenje Savskog jezera, koje se tradicionalno, već četvrtu godinu održava u Beogradu.

Osnovna ideja ove akcije je da se podigne svest društva o potrebi zaštite životne sredine, posebno reka i priobalja i da se javnosti skrene pažnja na loše navike nepropisnog bacanja smeća.

pocetak ciscenja jezeraU samoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera učestvovalo je 70 ronailaca iz MUP-a Srbije, Specijalnih brigada Vojske Srbije, SOPAS-a. U akcijo je izvučeno preko 100 džakova otpada iz jezera.

Povezana vest:  Zastava Srbije svečano podigunta u Olimpijskom selu u Pjongčangu

Predsednik OKS, gospodin Vlade Divac istakao je da je:

-Vrednost Savskog jezera za Beograđane je nemerljiva! Stoga su ovi momci i devojke danas pravi heroji, borci za čista jezera, ljudi koji nesebično daju svoje vreme, energiju i volju, sa željom da Beograd ponovo sa ponosom nosi epitet Beli grad.

Božana Ostojić, predsednica Komisije za sport i okolinu Predsedništva OKS se zahvalila roniocima i izjavila da se “doprinos prirodi ne može izmeriti novcem. On se meri onim osećajem u sebi, koji ispunjava naša srca, koji nas ujedinjuje u saznanju da smo učinili nešto za sebe, nešto za druge i nešto za našu prirodu”.

Povezana vest:  OKS ĆE POTPISATI MEMORANDUM O SARADNJI SA NOK ALŽIRA

Ambasador Vensan Dežer, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, ukazao je je da je “zaštita životne sredine jedan od najviših interesa EU”. On je i lično zainteresovan da da svoj doprinos gradu u kome trenutno službuje i na taj način pokaže poštovanje prema prirodi koja nas okružuje.

Goran Trivan, gradski sekretar za životnu sredinu je izjavio da je “neophodno očuvati vodu kao najbitniji resurs svakog društva i da je pijaća voda resurs kojim Srbija treba da se ponosi. Stoga je potrebno da svaki pojedinac da svoj pun doprinos”.

Povezana vest:  Bah će tražiti pomoć od Rusije u sprečavanju hakera

Gospodin Divac i Dežer su direktoru JP „Ada Ciganlija“, Zoranu Gajiću dodelili dve sadnice u cilju obnove šumskog fonda Ade.

Akcija je realizovana u saradnji Olimpijskog komiteta Srbije, Saveza ronilaca Srbije (SOPAS) i ronilačkog kluba „Calypso“, MUP-a Srbije (ronilačke jedinice), Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i ekološkog centra „Vratimo lepotu rekama“.