Specijalna Olimpijada, sportisti 2

REPREZENTACIJA SRBIJE NA LETNJIM OLIMPIJSKIM IGRAMA SPECIJALNE OLIMPIJADE

Srpski tim predstavljaće 46 sportista, koji će se takmičiti u šest sportova

Reprezentacija Srbije učestvovaće na Letnjim Olimpijskim igrama Specijalne Olimpijade, koje će se održati u Atini od 25. juna do 5. jula. Srpski tim čini 46 sportista iz devet gradova Srbije: Beograd, Pančevo, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Niš, Vranje, Jabuka i Čačak. Oni će se takmičiti u šest različitih sportova: fudbalu, košarci, plivanju, atletici, stonom tenisu i boćanju.

Povezana vest:  Samardžić-Marković: Olimpijske igre su prioritet

Specijalna Olimpijada, sportisti3

Glavni promoteri Specijalne Olimpijade u Atini su Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Vladimir Grbić, proslavljeni odbojkaš, a očekuje se dolazak i košarkaša Jao Minga, gimnastičarke Nađe Komaneči itd.

-Ovo je najveći sportski događaj u svetu ove godine, a mi ćemo peti put učestvovati na Specijalnoj Olimpijadi. Svi sportisti su naporno trenirali, trudili smo se da imaju ravnopravne uslove, a siguran sam da će sedam devojčica i 39 dečaka pokazati ogromnu želju da budu što bolji. Podrška koju smo dobili od Coca-Cola sistema i Telenora nam je mnogo značila, a nadam se da će primer ove dve kompanije pratiti i sve ostale u narednom periodu – kaže Aleksandar Stanojević, direktor organizacije Specijalne Olimpijade Srbija.

Povezana vest:  Deca nagrađena na literarnom konkursu, na temu „Moj prvi sportski uspeh“, u poseti OKS

Specijalna olimpijada Srbija podstiče i angažuje ljude sa mentalnim poteškoćama i promoviše njihovo prihvatanje i razumevanje, a postoji od 2002. godine i deo je međunarodne Svetske Olimpijade.

Na Letnjim Olimpijskim igrama Specijalne Olimpijade učestvovaće 7500 sportista iz 185 zemalja, a takmičiće se u 22 olimpijska sporta. Ceremonija otvaranja letnjih OI Specijalne Olimpijade održaće se 25. juna na Panatanaiko stadionu u Atini, na istom mestu gde su 1896. odrzane prve moderne Olimpijske igre.

Povezana vest:  Brazil predstavio troškove za Olimpijadu 2016. godine