Cetverac bez kormilara za lake veslace, Milos Tomic, Nenad Babovic, Milos Stanojevic i Nemanja Nesic

VESLANJE, SVETSKI KUP, HAMBURG, 17-19. JUN 2011

Finale već na debiju

Već na svom debiju na međunarodnoj sceni srpski četverac bez kormilara za lake veslače Nemanja Nešić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić došao je u priliku da se bori za medalju. Drugog takmičarskog dana, u subotu 18. juna, Drugog svetskog kupa u Hamburgu naša posada je izveslala sjajnu trku u repesažu i trijumfom u vremenu od 6:02.95 obezbedila mesto u finalu koje je na programu danas od 12,46 časova.

Nešić, Stanojević, Babović i Tomić su odlučno krenuli u trku. Odmah na početku su zauzeli drugo mesto koje su čuvali sve do poslednjih 500 metara kada su nagazili na gas i 200 metara pre cilja prestigli posadu Južnoafričke Republike sačuvavši čelnu poziciju do kraja. Iz ove grupe repesaža u finale se plasirala i Kine 2 koja je osvojila drugo mesto s vremenom 6:03.02. Treća je bila Južnoafrička Republika (6:03.52), četvrta Poljska (6:08.26) a poslednji Brazil (6:24.43).

Povezana vest:  PLIVANJE, Vatanabe oborio svetski rekord na 200 prsno

– Prezadovljni smo trkom. Momci su dokazali da nismo pogrešili što smo napravili ovaj četverac jer su već na debiju pokazali da mogu da postignu zavidne rezultate – sijao je od sreće trener četverca bez kormilara za lake vesčale Dejan Guslov.

U finalu, 19. juna, pored srpskog četverca takmičiće se i posade Kine 2, Kine 1, Češke koje su poput nas do finala došle kroz repesaž kao i posade Danske i Nemačke 1 koje su se u finale plasirale direktno pobedoma u kvalifikacionim grupama.

Povezana vest:  PLIVANJE, PRVENSTVO SAD, Lohte drugi put pobedio Felpsa

– Mislim da će finale biti otvoreno. Sve posade su izjednačene i osvajače medalja odlučiće sitnice – dao je prognozu finala Guslov.

Srpski dvojac Marko Marjanović, Nikola Stojić nije uspeo da se plasira u finale Drugog svetskog kupa u Hamburgu. U repesažu, koji je veslan u subotu, 18. juna, našem dvojcu je za dlaku izmaklo jedno od prva dva mesta koja su vodila u finale. Posle nešto lošijeg starta Marjanović i Stojić su posle 500 metara bili treći. Ipak, od tog trenutka su pojačali ritam i nakon 1.500 metara su izbili na prvo mesto koje su čuvali sve do poslednjih 200 metara kada ih je prvo prestigla posada Južnoafričke Republike, a u poslednjih stotinak metara i posada Poljske. Na kraju naš dvojac je s vremenom 6:39.54 zauzeo treće mesto, sa samo 0.88 sekundi zaostatka za posadom Poljske koja je kroz cilj prošla kao druga i tako ušla u finale. Prvo mesto s vremenom 6:37.07 je zauzela posada Južnoafričke Republike. Poslednja u ovoj grupi repesaža bila je posada Brazila s vremenom 6:59.95.

Povezana vest:  Milorad Čavić zbog operacije otkazao učešće na prvenstvu Evrope

Naš dvojac će tako, kao što je bio slučaj i na Svetskom kupu u Minhenu, morati da se zadovolji B finalom koje je na programu u nedelju, 19. juna, u 9,06 časova u kojem će mu protivnici biti posade Brazila, Norveške, Kine i Argentine 2.