Olympic_rings

Tokio japanski kandidat za OI 2020.

Glavni japanski grad Tokio u sledećih će nekoliko dana i službeno objaviti kandidaturu za domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. godine.

Predsednik Japanskog olimpijskog odbora Tsunekazu Takeda u četvrtak je formalno zatražio od Tokija da pokrene postupak kandidature, što je epilog interne trke japanskih gradova. Naime, o kandidaturi su, osim Tokija, razmišljali i Hirošima i Nagasaki, ali su se povukli zbog finansijskih razloga. Tokio je tako izborio status japanskog kandidata, a dobijanje domaćinstva bi, prema Takedinim rečima, pomoglo Japanu da se oporavi od razornog zemljotresa i cunamija koji su u martu pogodili zemlju i odneli više od 15.000 života.

Povezana vest:  PREMIJER SRBIJE U POSETI OLIMPIJSKOM SELU

-U nacionalnom je interesu da se narod ujedini u nastojanju da Japan dobije Olimpijske igre koje bi bile simbol oporavka zemlje nakon velikog zemljotresa – izjavio je Takeda, dodavši kako bi se utakmice olimpijskog fudbalskog turnira mogle igrati u regiji najteže pogođenoj katastrofom.

Tokio je bio kandidat i za organizaciju OI 2016., ali je pobedu odneo Rio de Janeiro. Za OI 2020. zasad se službeno kandidovao samo Rim, a očekuje se da će to uskoro napraviti i Madrid.

Povezana vest:  Bridžston postao jedan od najvećih sponzora MOK-a