oksvanskupst1

USVOJEN NOVI STATUT OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

 

Na prvoj vanrednoj sednici Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, održanoj u beogradskom hotelu ZIRA, usvojen je novi Statut OKS. Po donošenju novog Zakona o sportu Olimpijski komitet Srbije započeo je proceduru usklađivanja svojih akata sa Zakonom, u prvom redu Statuta, kao najvažnijeg akta za funkcionisanje. Zakonom o sportu jasno je definisana podela nadležnosti, kojim je briga o olimpijskim sportovima poverena Olimpijskom komitetu Srbije dok će Sportski savez Srbije biti nadležan za neolimpijske sportove.

-Novi zakon o sportu doneo je veliki broj novina koje su uslovile izradu novog Statuta Olimpijskog komiteta Srbije. Tokom trajanja postupka usklađivanja bili smo u stalnoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i smatrali smo da je izuzetno važno da Olimpijski komitet Srbije kao prvi prilagodi svoja akta odredbama novog Zakona o sportu kako bi potom sportski savezi, takođe izvršili neophodne izmene u svojim aktima, a u skladu sa Zakonom o sportu i Statutom OKS. Motiv donošenja novog Statuta takođe je potreba uspostavljanja jednog novog, preciznijeg i funkcionalnijeg sistema u kome će doći do usaglašavanja fukcionisanja svih organizacija, vladinog i ne-vladinog sektora, u sistemu sporta Srbije. Nova rešenja koja donosi Zakon o sportu, a sada i Statut OKS, jasno definišu programska delovanja kada je vrhunski sport u pitanju. Verujem i nadam se da je ovo platforma na kojoj ćemo svi zajedno razvijati sport u Srbiji, ali i koja će biti dobar osnov za dostizanje budućih vrhunskih sportskih rezultata – kaže Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Povezana vest:  Tim Srbije otputovao Zimske olimpijske igre

Posle uvodne reči predsednika OKS Vlade Divca, delegatima Skupštine obratili su se pomoćnik ministra omladine i sporta, Dragan Atanasov i i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

-Usvajanjem novog Zakona o sportu urađen je ogroman posao na uspostavljanju funkcionisanja novog sistema sporta u Srbiji. Ovaj Zakon je sažetiji i konkretniji, a prepoznaje dve organizacije koje treba da vode srpski sport, Olimpijski komitet Srbije, kada su u pitanju olimpijski i Sportski savez Srbije, kada je reč o neolimpijskim sportovima. Veoma mi je drago što je Olimpijski komitet prvi kod nas koji je uskladio Statut novom Zakonu. Razloga za uznemirenost sportskih institucija u pogledu usaglašavanja legislative ne bi trebalo da bude imajući u vidu prethodni dogovor MOS-a, OKS-a i SSS-a kojim će najpre OKS i SSS usaglasiti svoja akta sa Zakonom, kao osnov usaglašavanja drugih institucija sistema –  rekao je Dragan Atanasov, pomoćnik ministra omladine i sporta.

Povezana vest:  Milica Madić na čelu sportske komisije OKS

Aleksandar Šoštar naglasio je da je rezultat krajnje merilo svega što će Sportski savez Srbije i Olimpijski komitet  raditi u odnosu na Zakonom poverene zadatke, i da od svih nas zavisi dokle ćemo stići. On se takođe založio za spokoj u pogledu institucionalne podele nadležnosti što će, po njegovim rečima, biti osnov unapređenja sistema sporta u Srbiji.

Dejan Simić, predsednik Stalne sportske arbitraže OKS i predsedavajući Radne grupe za usklađivanje Statuta OKS sa Zakonom o sportu, upoznao je delegate sa sprovedenim postupkom i promenama koje donosi novi Statut. Novine se pre svega odnose na promene u statusu članova OKS što uzrokuje i promene u sastavu Skupštine i izvršno-upravnog organa OKS.

Povezana vest:  Britanci angažuju za obezbeđenje OI 13.500 vojnika

Savezi neolimpijskih sportova prepoznatih od strane MOK, po novom Statutu, a na isti način kao u organima Medjunarodnog olimpijskog komiteta, imaće status priznatih – prepoznatih sportskih organizacija. Izvršni odbor činiće predsednici ili generalni sekretari Saveza Olimpijskih sportova, dok će po novom Statutu generalnog sekretara OKS birati Skupština. Skupština i Predsedništvo OKS nastavljaju da funkcionišu u trenutnom sastavu do Izborne Skupštine po okončanju Olimpijskog ciklusa London 2012.

Saradnja koja je do sada postojala između Olimpijskog komiteta i neolimpijskih sportova postojaće i dalje, a  predstavnici sportskih saveza neolimpijskih sportova, moći će da svoje aktivnosti i svoje delovanje u radu Olimpijskog komiteta Srbije ostvare kroz članstvo u komisijama i drugim radnim telima OKS, kao i kroz realizaciju konkretnih programa, čime neolimpijski sportovi ostaju sastavni deo olimpijskog pokreta Srbije.