Olympic_rings

Pjongčang domaćin ZOI 2018.

Južnokorejski grad Pjongčang biće domaćin Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, odlučio je danas Međunarodni olimpijski komitet (IOC) na svojoj sednici u Durbanu.

Pjongčang je već u prvom krugu glasanja odneo pobedu u konkurenciji dvaju protivkandidata, nemačkog Minhena i francuskog Ansija. Evropa će (ruski Soči) biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, što je verovatno dalo prednost predstavniku Azije, baš kao i činjenica da se Pjongčang neuspešno kandidovao za domaćinstvo Igara 2010. i 2014. godine.

Povezana vest:  Svetski mediji: Otvaranje ZOI u Sočiju odraz Putinove moći

Štaviše, korejski predstavnik je u oba navrata dobio najviše glasova u prvom krugu, ali su kasnije natpolovičnu većinu dobili Vankuver, odnosno Soči. U sredu se Pjongčang već u prvom krugu rešio sve neizvesnosti, dobio je natpolovičnu većinu tokom tajnog glasanja 95 članova IOC-a.

Zimske olimpijske igre dosad su samo dvaput održane na azijskom tlu i to oba puta u Japanu: 1972. u Saporu i 1998. u Naganu. Sloganom „Novi horizonti“ Pjongčang je poručio svetu da se olimpijski pokret treba proširiti i na azijsko tržište i da je Južna Koreja spremna da postanei centar zimskih sportova u regiji.

Povezana vest:  OI 2016, Đorđević: Videlo se da smo se dobro spremili za turnir

Zimske olimpijske igre 2018. trebale bi se održati od 9. do 24. februara.