vlade_divac_hayat_oks

Srbija na OI u Londonu za sada sa 48 sportista

 

Srbija za sada ima 48 sportista koji su obezbedili ucešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, saopšteno je na današnjoj sednici Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije. Šef naše Misije na OI u Londonu Branislav Jeftić napomenuo je da trenutno šestoro naših tenisera ispunjava uslov da se nađe na listi učesnika Igara.

On je objasnio da još uvek nije poznat tačan broj biciklista koje će Srbija potencijalno imati na Igrama, jer Međunarodna biciklistička federacije nije zvanično objavila raspodelu kvota.  Naglašeno je da se ulaskom boksa i Aleksandra Drenovka među kvalifikovane sportiste, naš olimpijski tim Srbije približava jednom od postavljenih ciljeva – ulasku u drugu trećinu misija po broju sportova na Igrama.

Povezana vest:  Južnoafrikancima 50.000 dolara za zlato na OI

Predsedništvo je usvojilo novu olimpijsku kategorizaciju i programe OKS za 2012. godinu, koji u najvećoj meri obuhvataju pripreme i nastup na Igrama u Londonu. Usvojeni su i razvojni prorami za EYOF i Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. i na OI 2016. u Rio de Žaneiru.

Predsednik Komisije za programska pitanja OKS Nebojša Ilić obrazložio je da su prema novoj kategorizaciji OKS, sportisti svrstani u četiri kategorije i to: Olimpijci kandidati za medalju, Top 10, Učesnici Igara (B norma) i Potencijalni olimpijski kandidati za „Londion 2012“.

Povezana vest:  Organizatori ZOI u Sočiju čine sve da osiguraju Igre

Odlukom Predsedništva OKS, kandidat za ovogodišnji Trofej MOK-a, nazvan „Sport i društvena odgovornost“ je Odbojkaški savez Srbije

U obrazloženju kandidature istaknut je kontinuitet rada ove organizacije na omasovljenju bavljenja odbojkom, sa posebnim osvrtom na ovogodišnju akciju „Odbojka spaja“, koja je za jedan od ciljeva imala što veće uključivanje žena i devojaka u sport.

Predsednik OKS Vlade Divac preneo je informaciju o učešću naših delegata na Generalnoj skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, kao i na sastanku predsednika i generalnih sekretara Centralne i Jugoistočne Evrope održanom u Bratislavi.

Povezana vest:  Kolašinac bez plasmana u finale