olimpijski-cas-002 

OLIMPIJSKI ČAS I U VALJEVU
 
Posle Kosjetića i Petrovca na Mlavi, pod sloganom „Za bolji svet u duhu olimpijskih vrednosti“ Olimpijski čas je danas održan i u Valjevu.
U Prvoj osnovnoj školi u Valjevu, kroz niz radionica organizovanih kroz 5 stanica, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih krugova, deca uzrasta od 7 do 12 godina, naučila su u okviru „Olimpijskog časa“, 5 važnih olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom – uživanje u sportu, fer plej, poštovanje, izvrsnost i jedinstvo duha, tela i uma.
Ideja „Olimpijskog časa“, kao i drugih kulturnih i obrazovnih radionica, koje realizuje Fond sporta i olimpizma, je da što veći broj dece u Srbiji, na neposredan način, kroz druženje i igru, oseti duh olimpizma i nauči nešto više o istoriji olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Fond sporta i olimpizma i OKS sprovode “Olimpijski čas” uz podršku Olimpijske solidarnosti MOK sa osnovnim ciljem promocije olimpijskih vrednosti kod dece i mladih.
Polaznike „Olimpijskog časa“ pozdravio je Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. „Važno je da znate da sve što želite, ukoliko ste uporni i date sve od sebe, možete i da postignete. Vi možete da ostvarite svoje snove. U duhu olimpijskih vrednosti, bavite se sportom, učite školu, čuvjte životnu sredinu i budite dobri drugari.“
Na tribini čiji su učesnici bili učenici 7. i 8. razreda, Nikola Kuljača, predsednik Sportske komisije OKS, ali i vaterpolista i osvajač dve olimpijske medalje, podelio je sa svojim sagovornicima iskustvo sa Olimpijskih igara i sve što je naučio kroz bavljenje sportom. Osnovce iz Valjeva je interesovalo koliko ja najviše golova primio na jednoj utakmici, koja mu je medalja najdraža, a Nikola Kuljača im je pored ostalog rekao: „Bronzana medalja sa Olimpijskih igara mi je draža od srebrne, jer se dobija pobedom. Zbog izgubljenog zlata u finišu utakmice, olimpijsko srebro je jedan od tužnijih momenata u karijeri“.
Nakon uspešno završenog „Olimpijskog časa“ i proverenog znanja kroz Olimpijski kviz, svim učesnicima, predsednik OKS Vlade Divac uručio je diplome za stvaranje boljeg sveta u duhu olimpijskih vrednosti.
Naredni „Olimpijski čas“ održaće se Kraljevu.
Povezana vest:  Predsednik Nemačke bojkotuje ZOI u Sočiju