OI_london_2012 

Koka-kola će reciklirat plastičnu ambalažu posle Olimpijade
 
Američka kompanija „Koka-kola“ planira da sledeće godine reciklira sav providan plastični otpad nastao tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu, objavljeno je na britanskom sajtu „Koka-kole“.
Od reciklirane bezbojne plastične ambalaže (PET) „Koka-kolinih“, ali i drugih proizvođača, kompanija namerava da proizvede 80 miliona novih boca. Reciklaža će trajati šest nedelja po završetku Olimpijade.
Na tom šistemu prerade plastike „Koka-kola“ računa da reciklira petinu ukupog otpada koji će ostati posle Olimpijskih igara. Kako je ranije objavio Olimpijski organizacioni komitet, Londonske igre 2012. godine će biti ekološki najčistije u istoriji olimpijskog pokreta. OK računa da će najmanje 70 odsto otpada biti prerađeno i ponovo iskorišćeno.
Ova akcija, kako se ističe na sajtu, biće najveća ekološka sponzorska kampanja, koju je Koka-kola ikad sprovela. Sem toga kompanija planira da za trećinu smanji emisiju štetnih gasova iz svojih fabrika. Koka-kola je takođe u centru Londona postavila oko 260 kontejnera za prikupljanje otpada namenjenog reciklaži.
Kompanija se po pitanju prerade otpada konsultuje sa Svetskim fondom za zaštitu divlje prirode (WWF), sa kojom redovno organizuje akcije na spasavanju belih medveda, simbolom „Koka-kolinih“ napitaka.
Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Red pobeda, red poraza i lošeg plasmana srpskih sportista prvog dana