XXVI-OKS 

OLIMPIJSKI TIM SRBIJE NA DAN 22.11.2011 – 8 SPORTOVA, 13 SPORTISTKINJA I 38 SPORTISTA
Troje novokvalifikovanih između dve sednice Predsedništva, dvoje biciklista i Olivera Jevtić
 
Olimpijske igre u Londonu 2012. godine bile su redovna tema Predseništva OKS. Šef misije Prof dr Branislav Jevtić informisao je Predsedništvo o trenutnom statusu Misije kao i o narednim koracima u realizaciji projekta London 2012.  U ovom trenutku status Misije je 51 sportista, sa napomenom da još 6 tenisera trenutno ispunjava uslov da se nadje listi učesnika Igara. Poslednji kvalifiovani sportista za Igre je Olivera Jevtić koja je na maratonu u Torinu istrčala „A“ olimpijsku normu, dok će se odlukom Međunarodne biciklističke federacije (UCI) u sastavu Misije OKS naći i dvoje biciklista.
Šef Misije za Olimpijske igre u Londonu 2012. istakao je da su se do sada sportisti Srbije kvalifikovali u ukupno 8 sportova i da je među njima 13 devojaka i 38 muškaraca. On je naglasio da sportiste očekuje prelazak u završnu sezonu priprema i da je sa jednim brojem saveza već dogovorena dinamika prelaska dok će dogovori sa preostalima uslediti.
Na XXVI sednici Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije, doneta je odluka o sastavu delegacije na Prvim zimskim olimpijskim igrama mladih u Insbruku, koju će činiti dvoje sportista, dva trenera i Šef Misije. Za šefa misije imenovan je Prof dr Branislav Jevtić, sportski direktor OKS „MOK je nakon 88 godina uveo novo takmičenje u zimskim sportovima na kome će učestvovati sportisti iz oko 70 zemalja. Naravno kriterijumi za ovo takmičenje vrlo su zahtevni i prema kriterijumima samo jedan predstavnik naše zemlje učestvovaće u biatlonu na osnovu ostvarene učesničke kvote. Drugi predstavnik Srbije biće sportista u alpskom skijanju kome je učešće omogućeno na osnovu realokacije učesničkih kvora u tom sportu. Za sada nemamo imena naših sportista koji će nas predstavljati, s obzirom da je rok za poimeničnu prijavu 15.12. ove godine“ – informisao je Jevtić.
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac informisao je članove Predsedništva o aktivnostima OKS u proteklom periodu i posebno istakao značaj uspostavljanja saradnje sa organizacijom „Generations for Peace“ i posete NjKV princeza Jordana Sare Al-Feisal predsednice ove organizacije. Ova organizacija prepoznala je i prihvatila koncept relizacije programa Ekolimpijade, Tradicionalnih sportskih igara i Olimpijskog časa, koje OKS realizuje širom Srbije  i daće svoj doprinos njihovoj oraganizaciji u periodu koji je pred nama.
Predsedništvo je prihvatilo predlog programa obeležavanje Dana OKS i proglašenja najuspešnijih, dok će datum održavanja ove manifestacije biti određen nakon dogovora sa sportskim savezima u cilju što većeg prisustva sportista ovom događaju.
Podnet je izveštaj Zdravstvene komisije OKS, koja je u saradnji sa Republičkim zavodom za sport i medicinu sporta održala seminar „Prva pomoć kod povreda i stanja i sport“ uz prisustvo oko 80 predstavnika medicinske struke saveza i trenera.
Prof Dušan Mitić prezentovao je Predsedništvu izveštaj sa XIV Svetske konferencije „Sport za sve“ na kojoj je septembra meseca učestvovao. Naglasio je potrebu uspostavljanja sistema kada je reč o sprovođenju bazične obuke u sportovima u smislu usaglašavanja stavova medjunarodnih i nacionalnih federacija pojedinih sportova kao i Asocijacije Sport za sve.
Povezana vest:  IV Nacionalni seminar „Žene i sport“