TSI-halasport-025 

„TRADICIONALNE SPORTSKE IGRE“ na Novom Beogradu
„Igraj sad k’o nekad“
 
Na Novom Beogradu u Hali sportova danas su pod sloganom „Igraj sad k’o nekad“, održane pete po redu i ujedno poslednje u ovoj godini „Tradicionalne sportske igre“. Deca iz beogradskih osnovnih škola „Marko Orašković“, „Drinka Pavlović“, „Nadežda Petrović“ i „Ivan Gundulić“ takmičila su se u nadvlačenju konopca, nabacivanju potkovice, okretanju oko štapa, nošenju devojke…
Učesnike „Tradicionalnih sportskih igara“ pozdravili su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković, a najuspešnijima su dodelili diplome i medalje.
„Mnogo mi je drago što vidim da uživate u bavljenju sportom i posebno u takmičenju u ovim starim i zaboravljenim disciplinama. Nadam se i verujem da ste danas, pored toga što ste se lepo igrali i naučili nešto o olimpijskim vrednostima i koliko je važno da budete dobri drugari i dobri đaci,“ rekao im je predsednki OKS Vlade Divac.
Nenad Milenković pozdravio je osnovce i rekao „Nadam se da će vam ove Igre i užitak biti podstrek da sutra nastavitie da se bavite sportom, na bilo koji način.“
Tradicionalne sportske igre su uz „EkOlimpijadu“ i „Olimpijski čas“, još jedan projekat koji kroz programe olimpijskog obrazovanja, Fond sporta i olimpizma i Olimpijski komitet Srbije realizuju uz podršku Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), sa ciljem promocije olimpijskih vrednosti u Srbiji.
Pod sloganom „Igraj sad k’o nekad“ ovaj projekat teži ka tome, da ljude podseti na vremena kada su deca u odrastanju, svoje slobodno vreme koristila na otvorenom prostoru, družeći se i takmičeći se jedni sa drugima u tradicionalnim sportskim igrama, poput: nabacivanje potkovice, skoka u dalj, bacanja kamena sa ramena, okretanja oko štapa, preskakanja jame, nošenja jajeta, nadvlačenja konopca i mnogih drugih.
„Tradicionalne sportske igre“ prethodno su uspešno relizovane u Kragujevcu, Stragarima, Šapcu i Futogu.

 

Povezana vest:  Bronzane seniorke Srbije – druga medalja na OI – 33 poena Tijane Bošković