XXVII 002

Održana poslednja sednica OKS u predolimpijskoj 2011-oj godini
 
U Olimpijskoj kući danas je održana poslednja sednica Predsedništva OKS u predolimpijskoj 2011-oj godini.
Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove Predsedništva o svim aktivnostima u proteklom periodu, kako o realizaciji redovnih programa i programa Olimpijskog obrazovanja, tako i o učešću delegacije OKS na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta održanoj u Sočiju i o svom učešću kao člana Izvršnog saveta ANOK na sastanku ovog tela u Lozani.
Sportski direktor OKS i šef misije za prve Zimske olimpijske igre mladih Branislav Jevtić informisao je Predsedništvo da će na ovom takmičenju, koje će se od 13. do 22. januara održati u Insbruku, Olimpijski komitet Srbije predstavljati petočlana misija. U okviru tima Srbije biće dvoje sportista – Dženis Avdić u biatlonu i Strahinja Stanišić u alpskom skijanju. Branislav Jevtić napomenuo su sportisti koji će putovati za Insbruk ispunili interne kriterijume OKS, koji su prethodno definisani sa predstavnicima saveza zimskih sportova.
Olimpijske igre u Londonu 2012 bile su redovna tema i na ovoj sednici. Šef Misije OKS za Olimpijske igre u Londonu informisao je članove predsedništva o dve “B“ olimpijske norme koje su u međuvremenu ostvarili sportisti Srbije i skrenuo pažnju da ovi rezultati nisu uticali na broj sportista u statusu Misije. Naime, IAAF je naknadno priznala Podgorički maraton kao kvalifikaciono takmičenje za OI, pa je time priznata i „B“ olimpijska norma Ane Subotić (2:40:36). Imajući u vidu da Srbija u disciplini maraton već ima Oliveru Jevtić sa istrčanom „A“ olimpijskom normom i Ana Subotić bi morala da istrči rezultat za „A“ olimpijsku normu kako bi obezbedila vizu za Igre u Londonu. Plivač Bogdan Knežević isplivao je „B“ olimpijsku normu na 200m – mešovito (02:04,29).
Status Misije je OKS u ovom trenutku i dalje je 51, sa napomenom da još 6 tenisera trenutno ispunjava uslov da se nadje na listi učesnika Igara.
Šef Misije informisao je Predsedništvo o redovnim aktivnostima koje se obavljaju po pitanju pripreme Misije. Na sastancima koji su prethodnih dana održani sa predstavnicima saveza olimpijskih sportova koji već imaju kvalifikovane sportiste ili potencijal da njihovi sportisti do Olimpijskih igara u Londonu izbore plasman na Igre razgovaralo se na temu plana puta, praćenju zdravstvenog statusa sportista, kontinuitetu u realizaciji programa sportista itd.
Na zahtev Fudbalskog saveza Srbije i Plivačkog saveza Srbije Predsedništvo je, saglasno novom Zakonu o sportu, dalo pozitivno mišljenje u cilju kandidatura za Prvenstvo Evrope za igrače do 19 godina i Prvenstva Evrope u futsalu, 2014 i 2015 godine kao i Prvenstvo Evrope za juniore u plivanju 2014. godine
Povezana vest:  Tokio predstavio maskote za Olimpijske igre 2020