OI_london_2012

OI 2012

Olimpijski stadion menja ime posle Igara

 

Olimpijski stadion u Londonu mogao bi da nosi taj naziv samo četiri meseca jer Kompanija za upravljanje objektima Olimpijskog parka posle Igara planira da proda prava na naziv stadiona.Kompanija planira da proda prava na naziv stadiona za 95 miliona funti. Tako bi stadion posle zatvaranja Paraolimpijskih igra 9. septembra iduće godine poneo nov naziv koji će odrediti novi sponzor. Prodaja naziva trebalo bi da pokrije troškove smanjivanja kapaciteta sa 80 na 60 hiljada mesta.

Povezana vest:  OKS: Dobri rezultati u Bakuu veliki podstrek za Rio

Posle igara stadion će ostati u javnom vlasništvu i biće iznajmljen na korišćenje na 5 do 99 godina onome ko ponudi najbolje uslove. Prvobitno je stadion prodat fudbalskom klubu Vest Hem, ali je taj ugovor otkazan zbog mnogobrojnih žalbi na postupak dodele i spora koji je stigao do Evropske komisije.

Očekuje se da u trci za korišćenje stadiona budu fudbalski klubovi iz Londona, i neke ragbi ekipe. Pošto će Velika Britanija biti domaćin Svetskog prvenstva u atletici 2017. godine, na tom stadionu, neće biti uklonjena atletska staza što bi fudbalski klubovi želeli.

Povezana vest:  OI 2016, Katinka Hosu oborila svetski rekord na putu do zlata u Riju

Atletski miting dijamantske lige koji se do sada u Londonu održavao na stadionu Kristal Palasa takođe bi 2014. trebao da se preseli na Olimpijski stadion.