Insbruk 2012 

POČELE PRVE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE MLADIH U INSBRUKU
 
Paljenjem olimpijskog plamena sinoć su u Insbruku pred više od 15000 ljudi svečano otvorene prve Zimske olimpijske igre mladih.
Bergisel stadion postao je tako prvi u istoriji na kojem je  olimpijski plamen upaljen po treći put, posle Zimskih olimpijskih igara održanih u Insbruku 1964. i 1976.
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog poručio je mladim sportistima: „Došli ste ovde iz 70 zemalja sveta ne samo da biste se međusobno takmičili, već da biste i učili jedni od drugih. Prijateljstva koja ćete ovde steći biće za ceo život, kao i uspomene. Ovo veče obeležava vaš ulazak u svet olimpizma. Ta čast sa sobom nosi i veliku odgovornost. Težite ka izvrsnosti, ali takmičite se prijateljski i sa poštovanjem prema svom protivniku.“
Olimpijski plamen upalio je olimpijski šampion iz Insbruka 1964. Egon Zimerman.
Zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara nosio je Dženis Avdić, biatlonac, koji sa takmičenjem startuje drugog dana Igara, u nedelju 15. januara na 7,5 km sprint, a u zavisnosti od plasmana nastupiće i dan kasnije u trci na 10km.
Drugi predstavnik Srbije na ZOI mladih u Insbruku, Strahinja Stanišić startovaće 19. januara u trci veleslaloma, a poslednjeg dana takmičenja, u Insbruku, 21. januara i u slalomu.

 

Povezana vest:  EI MINSK, Uroš Đurić o Vorholu: Zbog velikog interesovanja još dva stručna vođenja kroz izložbu