zemun_ekoolimpijada_2012

Prve “EkOlimpijske igre” održane u Zemunu
 
Sa početkom olimpijske godine, Olimpijski komitet Srbije i Fond sporta i olimpizma pokrenuli su Olimpijski karavan, koji će proći Srbijom, sa ciljem širenja olimpijske ideje i duha olimpizma, kao i  promocije Olimpijskog tima Srbije, koji će predstavljati našu zemlju na XXX jubilarnim Olimpijskim igrama u Londonu!
Prve ovogodišnje „EkOlimpijske igre” održane su danas u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Zemunu. Sa osnovcima iz Zemuna, družili su se predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac i član Olimpijskog tima Srbije za London, strelac Damir Mikec.
Učesnici „EkOlimpijskih igara“ su kroz tri tematse celine kroz i igru i druženje naučili koje su osnovne olimpijske vrednosti, zašto je važno i dobro baviti se sportom. Naučili su kako se osnovni pojmovi iz oblasti olimpizma kažu na engleskom, a imali su i priliku da od Damira Mikeca sazanaju nešto o streljaštvu.
Predsednik OKS Vlade Divac i član tima za London Damir Mikec podelili su sa učesnicima „EkOlimpijskih igara“ svoje iskustvo stečeno kroz bavljenje sportom. Odgovarali su na dečija pitanja i pričali o tome koliko su se žrtvovali, ali i šta su sve od sporta dobili.
Predsednik OKS Vlade Divac skrenuo je pažnju školarcima kako je najvažnije da budu dobri drugari i dobri đaci i kako u svemu što rade moraju da daju svoj maksimum jer se tako stiže i do medalja.  „Nekada sam ja osvajao medalje, a sada je red na Damira,“ poručio je Divac.
Mikec je rekao da je vreme od Pekinga do Londona brzo prošlo i da željo iščekuje Olimpijske igre. Ispričao je kako je pre streljaštva trenirao plivanje i veslanje, a punih 7 godinama i karate, u kom je stigao do crnog pojasa. Damir je deci predstavio i svoj sport i održao kraći čas iz streljašva.
Deca su se posebno obradovala i imala prilku da se druže sa Srećkom – maskotom i članom Olimpijskog tima Srbije.
Kompanija VISA top partner Međunarodnog olimpijskog komiteta poklonila je ovom prilikom 10 fudbalskih lopti. Vojvođanska banka koja je već treću godinu partner Olimpijskog komiteta Srbije na programima olimpijskog obrazovanja i ovom prilikom je decu nagradila prikladnim poklonima.
Do Olimpijskih igara u Londonu, kroz “EkOlimpijske igre”, još 8000 osnovaca, imaće priliku da osete duh olimpizma, nauče nešto novo i postanu ambasadori olimpijskog pokreta u Srbiji.
Sledeće srede, 25. Januara, „EkOlimpijske igre“ održaće se u Gornjem Milanovcu u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ .

 

Povezana vest:  Odložen spust za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama