zivotno delo jovan calic 1

KUGLANJE
Jovan Ćalić dobitnik nagrade za životno delo „Somborskih novina“
 
Kapiten kuglaške reprezentacije Srbije Jovan Ćalić, dobitnik je nagrade za životno delo „Somborskih novina“. Nagrada mu je uručena na prigodnoj svečanosti u Gradskoj kući u  Somboru, kada su proglašeni i najbolji  sportisti u minuloj godini. Najbolji sportista Sombora u 2011. je  Antonija Horvat – Panda kajakašica Dunava iz Bezdana, najbolji junior je boćar kluba Sombor Srđan Butorac, a najspešnija pionirka Andrijana Ležaić iz CBV Stanišić. Najbolji klub je KDT Radnički.
– Ova anketa, jedna od najstarijih na ovim postorima, još jednom je pokazala  da je Sombor  grad sporta – naglasila je u pozdravnoj reči v.d. glavnog i odgovornog urednika „Somborskih novina“ Ljubica Zelić koja je uručila nagradu Jovanu Ćaliću.
Jovan Ćalić je, komentarišući visoko priznanje, rekao:
– Za mnoge, ovakva nagrada može da bude i signal da je vreme za rastanak od sporta. Za mene, naprotiv, to je samo podstrek da nastavim da treniram i igram. Osećam da nisam sve rekao u kuglanju  i da mogu još mnogo da pomognem i svom klubu Sportu ali i reprezentaciji. Volim izazove i spreman sam da se sa njima uhvatim u koštac.
Jovan Ćalić (rođen 1962) je u prebogatoj karijeri, prvu veliku svetsku medalju osvojio 1997. u Svetskom kupu  u Kestelbahu, kada se okitio bronzom. Pojedinačni šampion sveta postao je 2002. u Osijeku.  Na Šampionatu sveta u Brašovu 2004. osvojio je pojedinačnu bronzu u kombinaciji.
Kao kapiten reprezentacije Srbije, ima dve svetske ekipne šampionske titule 2009. u Detenhajmu i 2011. u Sarajevu. Bio je i član reprezentacija Jugoslavije koje su 2000. i 2004. osvojile svetske bronze.
Sa klubom Kordun iz Kljajićeva, osvojio je dve titule prvaka Jugoslavije  1996. i 1997.  Bio je perjanica  Korduna koji je u Kupu šampiona (sada Svetskom kupu) osvojio treće mesto 1997. u Augzburgu. Otišao je, potom,  u Sport iz Podbrezove i sa ovom ekipom osvojio 12 titula šampiona Slovačke a prošle godine, u možda najboljoj sezoni u karijeri, Ćalić se i sa reprezentacijom i sa klubom popeo na svetski vrh! Uz svetski ekipnu titulu, okitio se, sa Sportom, i titulama u dva najcenjenija klupska nadmetanja  Svetskom kupu i Ligi šampiona.

 

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO SRBIJE - ŽENE, Počelo državno prvenstvo šahistkinja