paraolimpijski_komitet_srbije 

Uspeh srpskih paraolimpijaca u Hrvatskoj i Turskoj
 
Paraolimpijske reprezentacije Srbije u streljaštvu i atletici ostvarile su veliki uspeh na Svetskom kupu u Turskoj i Otvorenom prvenstvu Hrvatske.
Strelci su u Antaliji osvojili šest medalja, od čega dve zlatne i četiri bronzane, a Srbija je uz selekciju domaćina proglašena za najbolju naciju.
Za najusepšnijeg strelca proglašen je Zdravko Savanović, koji je osvojio tri medalje, zlato i bronzu u ekipnom i bronzu u pojedinacnom delu u disciplini R5 (vazdušna puška ležeći stav), a rezultatom od 600 krugova izjednačio je svetski rekord.
Pored Savanovića, bronzane medalje osvojili su Živko Papaz u disciplini vazdušni pištolj i Jelena Pantovič u discplini vazdušna puška.
-Svetski kup u Antaliji iskoristili smo za proveru trenutnog stanja i da vidimo šta nam je preostalo da uradimo u ovom kratkom vremenu uoči Igara u Londonu. Posle Evropskog i Sevtskog prvenstva, reč je o najjačem takmičenju, a koliko je konkurencija bila jaka najbolje ilustruje podatak da velesile kao što su Rusija i Nemačka nisu osvojile nijednu medalju – rekao je selektor Nenad Pajić.
Izuzetan uspeh postigla je reprezentacija Srbije u disciplini vazdušna puška ležeći, u sastavu Dragan Ristić, Siniša Vidić i Zdravko Savanović, koja je rezultatom 1.798 krugova (samo dva manje od mogućih 1800) izjednačila svetski i evropski ekipni rekord i osvojila zalto ispred selekcije Velike Britanije.
-Teško je, treniramo dosta i porodica trpi, ali kad se vratimo sa ovakvim rezultatima i medaljima sve se zaboravi i nadoknadi – rekao je Vidić.
Zlatnu medalju osvojio je naš nacionalni tim i u disciplini vazdušni pištolj u sastavu Živko Papaz, Sredo Radović i Rasto Jokić .
Uspešni su bili i atletičari paralolimpijske selekcije na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, gde je Tanja Dragić postavila novi svetski rekord u bacanju koplja.
-Dragić je u prvoj seriji bacila 37.85 metara, ali je kasnije namerno prestupila kako ne bi kvarila koeficijent za London. Uspešan je bio i Draženko Mitrović u bacanju diska. Za sada je osam atletičara ispunilo A normu, ali ne znam da li će nam budžet omogućiti da svi putuju – rekao je selektor Vlastimir Golubović.
Paraolimpijske igre održaće se od 29. avgusta do 9. septembra u Londonu.

 

Povezana vest:  OKS i RTS potpisali ugovor o saradnji