london_2012_baklja

Više sportistkinja nego sportista u Londonu
 
Svetska velesila Sjedinjene Države šalju na Olimpijske igre u Londonu 530 sportista, a po prvi puta u istoriji u američkoj ekipi je više žena negoli muškaraca.
U London će tako 269 Amerikanki i 261 Amerikanac, a među njima će biti čak 76 aktuelnih olimpijskih pobednika i najjače ime – plivač Majkl Felps, koji je sa 14 olimpijskih zlata apsolutni rekorder. Od 530 američkih sportista njih 124 već ima olimpijske medalje, za sedam će to biti pete Igre na kojim nastupaju, a za 302 prve. S 15 godina najmlađa je plivačica Kejti Ledecki, dok 54 godina ima najstarija Karen Okonor, koja će nastupiti u konjičkom sportu.
Iako je najmnogoljudnija zemlja na svetu Kina neće imati i najviše sportista na Olimpijskim igrama. Naime, kineska olimpijska delegacija u Londonu imaće 396 sportista, što je znatno manje nego pre četiri godine kada su bili domaćini Igara u Pekingu. Tada je Kinu predstavljalo 639 takmičara.
Kina je na OI u Pekingu bila najuspešnija država po osvojenim medaljama. Kineski sportisti osvojili su 100 medalja, od čega 51 zlatnu.

 

Povezana vest:  Misteriozna žena sa otvaranja OI izvinjava se zbog greške