Olympic_rings

OI 2012

Svetski lideri i holivudske zvezde na otvaranju OI

 

Stotine svetski poznatih ličnosti, uključujući 120 svetskih lidera, prisustvovaće u petak otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, a među gostima biće i Anđelina Džoli, Mišel Obama i kralj Svazilenda. Očekuje se da će rekordan broj šefova država i vlada gledati 27 miliona funti (42 miliona dolara) vrednu muzičko-plesno-pirotehničku ekstravagancu u prestonici Britanije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Jošihiko Noda biće neki od lidera koji će gledati ovaj šou u režiji Denija Bojla i na kome se očekuju i žive ovce i hirurzi-plesači iz Nacionalne službe za javno zdravlje. Britanska kraljica Elizabeta druga zvanično će otvoriti Igre na ceremoniji čiji je sadržaj tajna, ali gde se očekuje i scena u kojoj filmska dadilja Meri Popins uništava Hari Poterovog protivnika, lorda Voldemorta.

Povezana vest:  Divac: Olimpijski vekovnik je spomenik sporta

Prva dama SAD Mišel Obama predvodiće američku delegaciju, a za sada se ne očekuje prisustvo njenog supruga Baraka Obame. Njegov protivnik u predizbornoj trci Mit Romni pojaviće se na otvaranju. Britanski princ Vilijam i njegova supruga Ketrin, koji su udahnuli novi život britanskoj kraljevskoj porodici, sedeće na otvaranju u društvu evropskog plemstva, uključujući i princa Alberta od Monaka, prenosi Frans pres.

Rusku delegaciju predvodiće premijer Dmitri Medvedev, a predsednik Vladimir Putin možda će svratiti kako bi za svoju dušu pogledao takmičenja u džudou, gde ima crni pojas. Britanska fudbalska legenda Dejvid Bekam trebalo bi da se pojavi na ceremoniji iako se neće takmičiti za Britaniju, što je izazvalo veliki gnev javnosti.

Povezana vest:  Bridžston postao jedan od najvećih sponzora MOK-a

Organizatori očekuju oko 120 šefova država i vlada, što je znatno više u odnosu na 80 koliko ih je bilo u Pekingu 2008. Svetski zvaničnici biće potom ugošćeni i u Bakingemskoj palati.

Najviše pažnje privlače ipak zabave poznatih koje će se održavati tokom Igara, uključujući i gala veče u Muzeju Viktorije i Alberta u čast bokserske legende Muhameda Alija. Holivudski superpar Anđelina Džoli i Bred Pit pomoći će u organizaciji ove večeri, gde će se sredstva prikupljati za humanitarnu organizaciju „Sportom do mira“. Na večeri će se pojaviti i glumica Ketrin Zita Džons, automobilista Luis Hamilton, ukrajinski bokseri, braća Kličko. Hrana će, ako je suditi prema pisanju tabloida, biti tipično britanska – riba i krompirići.

Povezana vest:  Večeras Dragoljub Đuričić dočekuje crnogorske olimpijce u Podgorici

Proizvođač satova „Omega“ takođe će organizovati seriju „tajnih“ žurki tokom Igara, a među gostima biće australijska glumica i zaštitno lice „Omege“ Nikol Kidman i plivač Majkl Felps. Igrama, pak, neće prisustvovati Bašar Al Asad iz Sirije – iako će se sirijski tim nadmetati na Olimpijadi, Robert Mugabe iz Zimbabvea i Aleksandar Lukašenko iz Belorusije.

Pod znakom pitanja je i poseta iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada budući da je rekao da veruje da Britanija ima „problem“ sa njim.