weird-former-olympic-sports-tug-of-war

Najčudniji sportovi u istoriji Olimpijskih igara

 

U trenutku kada se svet priprema za početak Olimpijskih igara 2012. u Londonu, nije na odmet podsetiti se na neke od najčudnijih disciplina koje su jedno vreme bile deo zvaničnog programa ove velike sportske manifestacije. Sajt All Time 10s izdvojio je 10 najbizarnijih sportova koji su obeležili istoriju Olimpijskih igara.

To je najpre plivanje na 200 metara sa preprekama koje je bilo deo Igara samo jednom, na Igrama 1900. u Parizu. Zlato je odneo Austalijanac Fred Lejn koji je za osvajanje medalje morao ne samo da pliva brzo, već i da se penje uz jarbol, pretrči preko reda brodova i pliva ispod reda brodova pre nego što prođe kroz cilj.

Sportovi s konopcem, baština antičkih igara, bili su veoma popularni, posebno početkom 20. veka. Tako su penjanje uz konopac i navlačenje konopca bile dve značajne dicipline između 1900. i 1930.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Beloruskinja Domračeva osvojila drugo zlato na ZOI

Trka na 2.000 metara na tadem biciklu pojavila se prvi put 1906. godine, a izbačena je tek nakon OI 1972. kada je zlato osvojio ruski dvojac Vladimir Semenec i Igor Celovalnikov.

Vitlanje palicom bila je disciplina na Igrama 1904. i 1932. godine. Vitlači su brzo okretali palicom oko tela i glave potezima sličnim današnjih ritmičkih gimnastičara. Zlatna medalja je 1932. pripala Amerikancu Džordžu Rotu, a britanski „Gardijan“ je tada zapisao: „Bila je Velika depresija i Rot je bio bez posla i gladan. Pa ipak je uspeo da osvoji zlato. Nekoliko trenutaka nakon uručivanja medalja pred 60.000 gledalaca, napustio je stadion u Los Anđelesu i stopirao do kuće“.

Brzo hodanje je postalo olimpijski sport 1904. godine na Olimpijskim igrama u Sent Luisu i opstao do današnjih dana kao jedan od najčudnijih i ujedno najfascinantnijih olimpijskih disciplina.

Povezana vest:  Vuk Rađenović, pilot bob tima Srbije na „EkOlimpijadi" u Vršcu

Iz nekih neobjašnjivih razloga, solo sinhronizovano plivanje bilo je zvanični olimpijski sport na igrama 1984, 1988. i 1992. Teško je zamisliti kako su sudije uspevale da ocene sinhronizovane pokrete jednog jedinog plivača.

Dvoboj pištoljima je bio dva puta olimpijska disciplina, najpre 1906. u Atini, a zatim 1912. u Stokholmu. Učesnici nisu, ipak, pucali jedni u druge već u lutke, udaljene 20 ili 30 metara, koje su na sebi imale obeležene mete.

Ronjenje u dalj se pojavilo jedan i jedini put na Olimpijskim igrama 1904, a takmičari, kojih je bilo pet i svi su bili Amerikanci, morali su da nakon skoka ostanu jedan minut pod vodom, a da pritom ne pomeraju ni ruke ni noge.

Najčudniji od svih je svakako pucanje u žive golubove. Cilj je bio ubiti što više ptica. Ova disciplina se prvi put pojavila 1900. godine, a osvajač zlatne medalje bio je Belgijanac Leon de Lunden koji je uspeo da ustreli 21 goluba. Tokom takmičenja je ubijeno 300 ptica.

Povezana vest:  Srebrna Nadica Božanić nastavila niz osvajanja medalja za Srbiju na Evropskim igrama!

Od ostalih zanimljivih disciplina je kriket koji se prvi put pojavio na Olimpijadi 1900. Da stvar bude još čudnija, finale se igralo između Velike Britanije i … Francuske, a zlato su naravno osvojili Ostrvljani.

Tu je još i trka motornim čamcima koja je postala olimpijska disciplina 1912. godine, ali se odmah od nje odustalo jer je bila „prebrza za praćenje“.

Pre nego što će postati sport za momke iz više klase, polo se igrao na Olimpijskim igrama od 1900. do 1936.

Konjički sportovi su dugo vreme bili posebno na ceni. Takmičenja su se odvijala u nekoliko disciplina, kao što je skok u dalj ili skok uvis na konju!