USA_parada

Otvaranje OI u Londonu gledalo skoro 900 miliona ljudi

 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da je, na osnovu procene, otvaranje Igara u Londonu putem televizije gledalo skoro 900 miliona ljudi.  Direktor marketinga MOK-a Timo Lume rekao je da je oko 80 od ukupno 200 nacionalnih televizija objavilo cifre gledanosti.

Povezana vest:  Stefanović: Vreme je da pokažem koliko vredim

Lume je istakao da će pobeda svetskog rekordera Juseina Bolta u trci na 100 metara, koja j održana u nedelju, verovatno biti najgledaniji televizijski događaj na Olimpijskim igrama u Londonu.  Britanska nacionalna televizija Bi-Bi-Si objavila je da je ceremoniju gledalo oko 27 miliona ljudi, što je više nego što je bila cifra kada je bio prenos venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton prošle godine.

Povezana vest:  Britanci žele još više medalja na Igrama u Brazilu

Američka mreža NBC saopštila je da je na toj televiziji otvaranje gledalo 40,7 miliona ljudi, što je više nego što je posmatralo Igre u Atlanti 1996. godine. Olimpijske igre u Pekingu pre četiri godine zvanično je putem televizijskih ekrana posmatralo 593 miliona, ali se veruje da ih je zapravo gledalo više od milijardu ljudi.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Srbe čeka pakao u "tepsiji"

Otvaranje Olimpijskih igara je sa finalom Svetskog prvenstva u fudbalu najveći globalni televizijski događaj.  2010. godine 909,6 miliona ljudi odgledalo je makar jedan minut finalne utakmice Svetskog prvenstva u Južnoj Africi u kojem je Španija savladala Holandiju.