NenadDikic

Dikić: Veliki pomak u razmišljanju sportista o dopingu
 
Direktor Antidoping agencije Srbije (ADAS) Nenad Dikić, lekar, rekao je danas da se na Olimpijskim igrama u Londonu video veliki pomak u razmišljanju sportista: da za dobar rezultat nisu potrebna nedozvoljena sredstva.
-U Sidneju 2000. bilo je 11 pozitivnih, četiri godine kasnije u Atini 26, a u Pekingu 2008. godine 27, tako da dosadašnjih šest u Londonu izgleda ne samo značajno manje, već i kao veliki pomak u
razmišljanju sportista i svih onih oko njih, a to je da za dobar rezultat nije potreban doping. Treba reći i da je broj testiranja udvostručen u odnosu na Sidnej – rekao je Dikić.
Među doping kontrolorima na Igrama u Londonu bilo je i pet iz Antidoping agencije Republike Srbije.
-Pokazali smo da znamo ono što znaju i najbolji u oblasti dopinga na svetu. Vodili smo kontrolu u ženskom fudbalu, uradili testiranje velikom broju američkih sportista, uključujući i NBA košarkaše, radili finale u rukometu i imali jednog od tri predstavnika u konjičkom sportu. Kada se od toliko naših institucija traži da idu u korak sa Evropom, onda je ovo više nego uspeh i dostojno predstavljanje zemlje – kazao je Dikić.
On je istakao da mu je neverovatno da sportisti još koriste anabolike iako se oni sada rutinski otkrivaju.
-Još se ne zna konačan broj sportista pozitivnih na doping, ali od njih šest, troje je koristilo anabolike i obrukalo sebe, svoj sport i zemlju. Neverovatno je da još ima sportista koji ne shvataju da se anabolički steroidi rutinski otkrivaju i da na Igre treba doći čist -istakao je Dikić.
Direktor ADAS je rekao da je bilo pritužbi sportista na ponašanje nekih kontrolora u Londonu ali ne i na srpske koji su svi lekari sa velikim iskustvom u sportskoj medicini.
-Samo ona doping kontrola koja se ne vidi i koja nije važnija od samog sporta i događaja je dobro sprovedena. Međutim, u Londonu je bilo pritužbi sportista na ponašanje nekih kontrolora, što samo pokazuje da u svemu treba imati stila i znanja, a ne izigravati policajce i tretirati sportiste kao kriminalce – rekao je Dikić.
-Na to su se požalile i srpske odbojkašice. To je možda moguće kod engleskih doping kontrolora, ali je nemoguće da ih uporedimo sa srpskim, koji su svi lekari sa velikim iskustvom u sportskoj medicine i poštovanjem samog sporta – dodao je on.
Igre u Lodnonu posetio je i predsednik Republike Tomislav Nikolić I razgovarao sa sportistima i sa doping kontrolorima iz Srbije.
-Verovali ili ne, Nikolićeva izjava da jedina hemija koja se koristi u sportu treba da bude adrenalin, najviše je puta preneta izjava od novina do magazina, pa i tvitera. Činjenica i jeste takva da kada nema adrenalina, sportista izgleda bezvoljno, a takvih je bilo dosta u našem timu – kazao je Dikić.
Reprezentativci Srbije su na Igrama u Londonu osvojili po jednu zlatnu i srebrnu, i dve bronzane medalje.

 

Povezana vest:  Da se ne zaboravi ponos Srbije