paraglajding_kop

LETOVI IZNAD KOPAONIKA
 
Svečanošću na trgu u centru Raške zvanično je otvoreno Državno prvenstvo Srbije u preletu paraglajderom i predsvetski kup Raška Open. Do subote će se na ovom takmičenju nadmetati 70 pilota iz 16 zemalja, i to u letovima dugim po nekoliko desetina kilometara, a sve to bez motora, već samo na „pogon“ vazdušnih strujanja.
Na svečanosti su se prisutnima pored organizatora, Zorana Nikolića iz paraglajding kluba „Golija“ obratili i potpredsednik opštine Raška, Ignjat Rakitić, koji je i sam pilot paraglajdera i koji je bio jedan od osnivača ovog kluba, ali i predsednik opštine Raška, gospodin Jovan Čorbić jer je opština prepoznala mogućnosti za razvoj paraglajding turima. Kada veliki broj pilota paraglajdera prevali nekoliko hiljada kilometara samo da bi leteli nad našim prirodnim to mnogo govori o terenima koje Srbija ima. To su potvrdili i tamičari iz Bugarske, Francuske, Japana, Mađarske, Italije, Kazahstana, Litvanije, Luksemburga, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije, Južnoafričke republike i Velike Britanije, koji će se zajedno sa oko dvadesetak naših pilota nadmetati za titulu najboljih na ovom takmičenju.
Tokom narednih dana, piloti će poletati sa jednog od dva poletišta na Kopaoniku. U zavisnosti od pravca vetra i vremenskih uslova start će biti ili na  Jadovniku (1500 m nadmorske visine) i Kokorovcu (1300 m), a leteće se prema Raškoj i Goliji. Organizatori  ovog takmičenja su Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub „Golija“.

 

Povezana vest:  RED BULL ŠINOMOBIL TRKA, Svi na start, Šinomobil kreće!