Milica Mandic of Serbia celebrates
Mandićeva i Prlainović najbolji sportisti u 2012. godini

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je danas na svojoj drugoj sednici, predloge Komisije za priznanja OKS, za proglašenje najuspešnijih u 2012. godini i utvrdio sastave svojih Komisija za olimpijski ciklus Rio 2016. Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove Izvršnog odbora o zaključcima MOK na temu distribucije ulaznica za OI.

Svečanost povodom dana OKS na kojoj će najuspešnijima sportistima i treneru biti uručeni Trofeji OKS održaće se 21. decembra u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije. Komisija za priznanja Olimpijskog komiteta Srbije predložila je Izvršnom odboru, na osnovu Pravilnika o kriterijumima za proglašenje najuspešnijih sportista, timova i trenera godine, kandidate za dodelu godišnjih priznanja, koje je Izvršni odbor usvojio.

Najuspešniji sportista Srbije u ženskoj konkurenciji za 2012. godinu je tekvondoka Milica Mandić, koja je u Londonu Srbiji posle 12 godina donela zlatnu olimpijsku medalju. Njen trener, Dragan Jović, proglašen je za najuspešnijeg trenera u olimpijskoj godini.

Povezana vest:  OI 2016, Odbojkašice Srbije bez zlata u Riju

Kod muškaraca titulu najuspešnijeg poneo je vaterpolista Andrija Prlainović. Pored bronzane medalje na OI u Londonu, njemu je vrednovan i ponovljen rezultat sa Olimpijskih igara u Pekingu, kao i titula najboljeg strelca vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama u Londonu.

Najuspešniji tim u muškoj konkurenciji u 2012. godini je vaterpolo reprezentacija Srbije, osvajač bronzane medalje na OI u Londonu. Iako su vaterpolisti tim, koji je u prošlosti najviše puta primio ovu nagradu, ove godine je i priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu otišlo u ruke perspektivnog vaterpoliste Dušana Mandića, člana ekipe koja se na Olimpijskim igrama u Londonu okitila bronzanom medaljom.

Povezana vest:  CAS odložio odluke o žalbama šestoro ruskih sportista

Odluka o najušpesnijoj ženskoj ekipi biće doneta po završetku Evropskog prvenstva za žene u rukometu koje se održava u Srbiji.

Izvršni odbor je na svojoj drugoj sednici utvrdio i sastave svojih Komisija za olimpijski ciklus RIO 2016. Sastav svih Komisija Izvršnog odbora OKS možete pronaći na sajtu Olimpijskog komiteta Srbije. http://www.oks.org.rs/olimpijski-komitet-srbije/organizacija/izvrsni_odbor/komisije-izvrsnog-odbora-oks/

Međunarodni olimpijski komitet redovno dodeljuje godišnje tematsko priznanje koje ove godine nosi naziv „Sport i održivi razvoj“. Izvršni odbor odlučio je da ovoga puta Trofej MOK bude dodeljen generalnom sponzoru OKS, kompaniji Telenor, zbog niza projekata realizovanih samostalno i u saradnji sa OKS koji promovišu održivi razvoj, zaštitu životne sredine i održive izvore energije.

Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove IO da je kao član Izvršnog odbora Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK) prisustvovao sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Povezana vest:  DELEGACIJA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE U POSETI NOK-U AZERBEJDŽANA

U okviru tema vezanih za Olimpijske igre, govorilo se i o distribuciji ulaznica za OI. Jedan od zaključaka bio je i da sistem distirbucije ulaznica za Igre mora da se promeni, pojednostavi i unapredi.

Imajući u vidu da smo na ovu temu bili u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa zvaničnicima  Međunarodnog olimpijskog komiteta i da smo već preduzeli sve korake koji su od nas očekivani, zadovoljni smo zaključcima koje je doneo Izvršni odbor MOK. Sobzirom da je i Međunarodni olimpijski komitet konstatovao da je sistem raspodele ulaznica za Olimpijske igre neadekvatan i komplikovan, a imajući u vidu blisku i kooperativnu saradnju u proteklom periodu, Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS, pozvan je da učestvuje u kreiranju novog i naprednijeg