eko pirotPrva „EkOlimpijada“ u ciklusu RIO 2016 u Leskovcu

U petak, 17.05.2013. od 12.00h, na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra, održaće se prva „EkOlimpijada“ u olimpijskom ciklusu RIO 2016. Tom prilikom sa decom će se družiti Potpredsednik OKS, proslavljeni košarkaški as Žarko Paspalj.
U novom olimpijskom ciklusu olimpijski karavan nastavlja svoje putovanje po Srbiji. Fond sporta i olimpizma i Olimpijski komitet Srbije nastoje da skrenu pažnju deci širom naše zemlje na to koliko je važno baviti se sportom, razvijati veštine i znanja, negovati hrabrost, prijateljstvo i timski duh.
Želimo da svoj deci pružimo priliku da se upoznaju sa osnovnim olimpijskim vrednostima kao što su jedinstvo duha, tela i uma, fer plej, radost igre, poštovaje i izuzetnost i da ih potom usvoje kao ispravne principe tokom odrastanja i života.
U Leskovcu će se program realizovati u dva dela „EkOlimpijsko igralište“ i „Ferplej fudbal“. U prvom delu deca osnovnoškolskog uzrasta od 2. do 6. razreda proći će kroz niz radionica kao što su: ceremonija otvaranja, pevanje himne, razni poligoni, recikliranje, pravljenje pehara i medalja. Ferplej fudbal je igra za đake 7. i 8. razreda u kojoj se pored osnovnih pravila, koja garantuju fer i korektno nadmetanje, sva ostala pravila određuju na licu mesta od strane igrača. Nakon svakog meča svi učesnici se sastaju da prodiskutuju svoje ponašanje i ponašanje protivničkog tima i time se stimulišu da razmišljaju o fer pleju i korektnosti.
Kroz Srbiju su sa olimpijskim karavanom već putovali olimpijci: Filip Filipović, Asmir Kolašinac, Bobana Veličković, Aleksandar Drenovak, Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Marko Jevtović, Nenad Filipović, Marko Tomićević, Mihail Dudaš, Aleksandar Karakašević, Darko Živanović, Olivera Jevtić, Ivana Španović, Antonija Nađ, Ivan Stević, Aleksandar Maksimović i mnogi drugi.
Do sada je Olimpijski karavan posetio Kikindu, Gornji Milanovac, Jagodinu, Negotin, Kruševac, Aranđelovac, Pirot, Prijepolje, Sombor, Svilajnac, Novi Sad, Suboticu, Kosjerić, Stragare, Petrovac na Mlavi, Niš, Veliko Gradište, Sjenicu, Pančevo, Medveđu, Smederevo, Sremsku Mitrovicu, Valjevo, Kraljevo, Novi Pazar, Kragujevac i Šabac, a preko 25000 osnovaca, imalo je priliku da se druži sa našim najuspešnijim sportistima, oseti duh olimpizma i dobro se zabavi.
Dođite u Leskovac da se družite sa nama i da zajedno učimo o olimpijskim vrednostima!

Povezana vest:  Direktor ZOI u Pjongčangu 2018. podneo ostavku