EkOlimpijada LeskovacPRVA „EKOLIMPIJADA“ U OLIMPIJSKOM CIKLUSU RIO 2016 ODRŽANA U LESKOVCU

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra danas je održana prva „EkOlimpijada“ u novom olimpijskom ciklusu RIO 2016, a sa učesnicima se družio potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, proslavljeni košarkaški as Žarko Paspalj.
Đaci iz osam leskovačkih škola imali su prilku da kroz druženje i igru osete olimpijski duh i da nauče nešto novo o olimpizmu i istoriji olimpijskog pokreta.
Na „EkOlimpijskom igralištu“ osnovci su učili o osnovnim olimpijskim vrednostima koje se stiču kroz bavljenje sportom i prošli kroz niz radionica kao što su: ceremonije otvaranja i zatvaranja EkOlimpijade, pevanje himne, recikliranje, pravljenje pehara i medalja.
U okviru igre „Ferplej fudbal“, u kojoj se zajedno takmiče dečaci i devojčice, stariji osnovci su naučili šta znači fer i korektno nadmetanje, jednakost i poštovanje protivnika.
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.
„Drago mi je da se prva EkOlimpijada u novom ciklusu održava upravo u našem gradu. Treba svi da budemo svesni značaja očuvanja životne sredine i bavljenja sportom i nadam se da ćete ono što danas ovde naučite, preneti i na ostale vaše drugare. Zahvaljujem se svim učesnicima i organizatorima ove divne manifestacije“, rekao je gradonačelnik Leskovca, gospodin Cvetanović.
Žarko Paspalj je svečano otvorio prvu EkOlimpijadu rečima: „U poslednje četiri godine, olimpijski karavan je obišao preko 30 gradova širom Srbije i mnogo vaših vršnjaka je imalo priliku da uživa u druženju i nauči neke veoma korisne stvari, koje će vam pomoći da se lakše krećete kroz život. Zahvaljujem se na gostoprimstvu gradonačelniku i njegovim saradnicima koji su omogućili da vaš grad bude prva stanica olimpijskog karavana u ovoj godini.“
U Skupštini grada Leskovca upriličena je konferencija za medije gde se gradonačelnik zahvalio Žarku Paspalju na dolasku i istakao EkOlimpijadu kao jedan od najznačajnijih projekata kojima grad nastoji da svima, a posebno najmlađima usadi svest o značaju očuvanja životne sredine kao jedne od olimpijskih vrednosti.

Povezana vest:  OI 2012, Nova serija ulaznica za OI u prodaji od petka