zak rog 1

Rog: Čekamo pojašnjenja ruske vlade

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog rekao je danas da se čeka pojašnjenje Vlade Rusije o zakonu protiv homoseksualaca koji je bacio senku na pripreme za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine. Rusija je usvojila zakon, koji je potpisao predsednik Vladimir Putin, a kojim se novčano kažnjavaju pojedinci koji šire „propagandu o netradicionalnim seksualnim odnosima“ maloletnicima. Taj zakon je izazvao negodovanje širom sveta i pozive na proteste. 
-Čekamo objašnjenja pre nego što donesemo konačnu odluku – rekao je Rog u Moskvi, dan pre početka Svetskog prvenstva u atletici. 
Ruski ministar sporta Vitalij Mutko rekao je juče da olimpijci moraju da poštuju zakone te zemlje tokom Igara u Sočiju. On je, takođe, rekao da, mimo zakona, Rusija svojim Ustavom svim građanima garantuje prava na privatnost. 
-Olimpijska povelja je jasna. Sport je ljudsko pravo i trebalo bi da bude dostupno svima, bez obzira na rasu, pol ili seksualnu orijentaciju – kazao je Rog. 
Čak i ako Rusija prihvati taj princip, zakon ostavlja otvoreno pitanje slobode govora sportista tokom Olimpijskih igara. 
-Što se tiče pitanja slobode izražavanja, to je, naravno, nešto što je važno. Ali ne možemo da komentarišemo zakon dok ne dobijemo pojašnjenja – kazao je Rog. 

Povezana vest:  OI 2016, Terzić: Ovako treba da nastavimo