Vlade Divac i rukometasice SrbijePROGLAŠENI NAJUSPEŠNIJI SPORTISTI U 2013-oj GODINI U IZBORU OKS

Titula najuspešnije sportistkinje Srbije za 2013. godinu pripala je atletičarki Ivani Španović koja je Srbiji donela prvu atletsku medalju sa svetskih šampionata. Ivana je sa Svetskog prvenstva održanog u Moskvi donela bronzano odličje i tom prilikom postavila novi državni rekord skokom od 6 metara i 82 centimetra. Ivani Španović Trofej OKS uručio je Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić. „Obaveza svih nas je da motivišemo mlade da se bave sportom, da im budemo uzori, jer će za 10-15 godina upravo neki od njih postati novi svetski šampioni“, poručila je sa bine Ivana Španović.
Naš najbolji teniser Novak Đoković, nakon još jedne odlične sezone, treći put u svojoj karijeri proglašen je sportistom godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Novak je godinu počeo osvajanjem svog četvrtog Otvorenog prvenstva Australije. Igrao je finala Vimbldona i Otvorenog prvenstva SAD.
Najuspešniji ženski tim ove godine je rukometna reprezentacija Srbije. Rukometašice su na domaćem terenu, u Beogradu, stigle do srebrne medalje. Vicešampionke sveta su našoj zemlji posle 12 godina donele medalju sa Svetskog prvenstva, a posle čak 23 godine novo srebro, ali su ti trofeji osvojeni pod jugoslovenskom zastavom. Trofej Olimpijskog komiteta Srbije kapitenu rukometašica Andrei Lekić uručio je predsednik OKS Vlade Divac. Kapiten rukometašica Andrea Lekić poručila je: „Osećamo neverovatan ponos što stojimo danas ispred vas. Ženski rukomet se vratio u Srbiju, a to je naš najveći dobitak na ovom Svetskom prvenstvu. Nadam se da će medalja u Riju biti još jedna u nizu.“
Deseta medalja na Evropskim šampionatima donela je našoj muškoj odbojkaškoj reprezentaciji treću titulu najuspešnije ekipe u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Tim selektora Igora Kolakovića nije odbranio zlatno odličje osvojeno dve godine ranije, ali je napravio veliki uspeh imajući u vidu da je do pobedničkog postolja ovog puta stigao podmlađeni sastav u kojem su upravo najmlađi poneli najveći teret. Vladu Petkoviću trofej je uručila Jelena Ristić, potpredsednik za Marketing i komunikacije kompanije Delhaize Srbija, generalnog sponzora OKS. „Veoma je važno da u narednim godinama nastavimo sa dobrim rezultatima, a verujem da će tako i biti na putu za Rio 2016″, rekao je jedan od najiskusnijih članova našeg tima, Vlado Petković.
Za najuspešnijeg mladog sportistu ove godine proglašen je veslač Andrija Šljukić. Na Svetskom juniorskom prvenstvu održanom u Litvaniji Andrija je došao do srebrne medalje. Šljukiću je Trofej uručio Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, zvanične bake Olimpijskog tima Srbije. Andrija se osvrnuo i na naredne Olimpijske igre: „Iako je teže veslati u skifu, u Riju priželjkujem upravo to, da predstavljam Srbiju u ovoj disciplini na Olimpijskim igrama 2016. godine“
Najuspešniji trener u 2013-oj godini u izboru OKS je Saša Bošković koji je rukometašice Srbije doveo do srebrnog odličja na Svetskom prvenstvu. Bošković je Trofej primio iz ruku predsednika OKS Vlade Divca. „Zahvalio bih se porodicama ovih sjajnih devojaka, jer one su najbolje ćerke, supruge i majke. Verujem da su i ostale moje kolege koje su nominovane, zaslužile ovo priznanje, hvala mojim rukometašicama koje su mi omogućile da ga ja osvojim“, rekao je Saša Bošković.
Dobitnik Trofeja Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji ove godine nosi naziv „150 godina, Pjer de Kuberten, sport kao škola života“, je košarkašica Nataša Kovačević. Nje¬na hra¬brost, od¬luč¬nost i op¬ti¬mi¬zam da savlada sve životne prepreke razlog su što ju je Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije predložio za ovo priznanje. Trofej MOK-a Nataši je uručio Vlade Divac, predsednik OKS. Nakon najdužeg aplauza, Nataša je poručila: „U životu se suočavamo sa brojnim preprekama ali sport je mene naučio da nikad ne treba potceniti srce pobednika. Čast mi je što sam danas ovde i zahvalila bih posebno mojoj porodici na svemu što je učinila za mene. „
Na ulasku u godinu zimskih olimpijskih igara u Sočiju, specijalni gost na svečanosti povodom Dana OKS bio je i Ministar-savetnik Ambasade Ruske Federacije gospodin Ivan Gorbunov koji je sportistima Srbije poželeo srećnu Olimpijsku 2014-u i puno uspeha na predstojećim Igrama u Sočiju.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Obradović: Zadovoljna sam kako sam izveslala trku