Thomas BachBah očekuje bezbedne ZOI u Sočiju

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je danas da terorizam „nikada ne sme da pobedi“ i da veruje da će Rusija omogućiti bezbedne Zimske olimpijske igre u Sočiju, posle dva teroristička napada u Volgogradu.
U novogodišnjoj poruci, Bah je osudio „kukavičke terorističke napade“ na glavnu železničku stanicu u Volgogradu i u gradskom trolejbusu, u kojima su poginule 34 osobe i ranjene desetine.
Volgograd je udaljen oko 650 kilometara od Sočija, gde će se od 7. do 23. februara održati Zimske olimpijske igre.
Ruske vlasti veruju da je oba napada izvela ista teroristička grupa, ali do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.
-Verujemo da će ruske vlasti omogućiti bezbedne Zimske olimpijske igre za sve sportiste i učesnike – rekao je Bah i dodao da bi Igre „trebalo da pokažu jedinstvo u različitosti i izuzetna sportska dostignuća, a ne da budu platforma za politiku ili podele“.
Rusku vladu su mnogi kritikovali zbog zakona kojim se zabranjuje propagiranje homoseksualizma, ali je vlada uverila MOK da će Rusija u potpunosti poštovati olimpijsku povelju protiv diskriminacije bilo koje vrste.
Govoreći o borbi protiv dopinga, Bah je rekao da je MOK za Igre u Sočiju za 57 odsto povećao broj testova koji će se obavljati pre takmičenja, u odnosu na prošle Igre u Vankuveru 2010. godine.

Povezana vest:  Hamilton najbrži pred kvalifikacije za Veliku nagradu Belgije