Sochi 2014 - Closing CeremonyZatvorene Olimpijske igre u Sočiju

Ceremonijom svečanog zatvaranja, gašenjem olimpijskog plamena i spektakularnim vatremetom večeras su završene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju.
Svečanost zatvaranja Igara na Olimpijskom stadionu Fišt održana je pred oko 40.000 gledalaca, a prisustvovali su i predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Međšunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.
Na Igrama u Sočiju je učestvovalo oko 3.000 sportista iz rekordih 88 zemalja, a međšu njima je bilo i osam sportita iz Srbije. Najuspešnija selekcija bila je Rusija sa osvojenih 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih medalja.
Najskuplje Olimpijske igre u istoriji, zatvorenim je proglasio predsednik MOK-a Tomas Bah, koji je kazao da je Rusija ispunila ono što je obećala.
-Videli smo novo lice Rusije. Efikasne i prijatno nastrojene ljude, otvorili ste se ka svetu… Odlična borilišta, savršena organizacija… Večeras mogu da kažem da je Rusija dala sve što je obećala – rekao je Bah.
Bah je kazao da su sportisti sa Igara u Sočiju celom svetu poslali poruku mira, tolerancije i poštovanja.
-Bili ste naša inspiracija u proteklih 17 dana, dali ste sve od sebe, podeli ste svoje emocije sa celim svetom… I slavili ste i tugovali dostojanstveno. Poslali ste celom svetu najbolju moguću poruku,
poruku mira, telerancije i poštovanja. Molim sve one koji su sada u sukobu da prihvate našu poruku mira – rekao je predsednik MOK-a.
Zastavu Srbije na zatvaranju nosila je skijašica Nevena Ignjatović, a ceremoniji u Sočiju prisustvovao je i premijer Srbije Ivica Dačić.
Svečano zatvaranje Igara završeno je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena.
Naredne Zimske olimpijske igre održaće se u južnokorejskom gradu Pjongčangu 2018. godine.

Povezana vest:  Brzi klizač Luka Jašić završio nastup na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Gangvonu