The Silver Shuttlecock of Lendava 2014 Srpski timBADMINTON
Deset medalja u Sloveniji

Srpski badminton podmladak nastavio je nisku uspeha na međunarodnoj sceni. Na izuzetno jakom međunarodnom turniru The Silver Shuttlecock of Lendava 2014, koji je od 19. do 21. aprila 2014. održan u Sloveniji naši reprezentativci uzrasta do 11, 13, 15 i 19 godina osvojili su ukupno deset odličja u konkurenciji preko 150 takmičara iz sedam evropskih zemalja čime su poneli epitet jedne od najuspešnijih nacija u Lendavi. U najstarijem uzrastu osvojena su dva odličja. Anja Janić je osvojila bronzu u singlu, a uspeh u Sloveniji začinila je trijumfom u dublu gde je u paru sa Čehinjom Veronikom Ostrom pobedila u finalu slovenačku kombinaciju Gruber, Lešnik. U konkurenciji igrača do 15 godina Mateja Manić se dva puta peo na postolje. U singlu je, poput Janićeve, osvojio bronzano odličje dok je u dublu poneo vicešampionsku titulu. U okršaju za zlato naš reprezentativac je u paru sa Slovencem Klemenom Kirbosom izgubio od domaćeg para Lesničar, Lonzarič.
David Josijević i Matija Cupara osvojili su bronze u singlu u konkurenciji igrača do 13 godina. Njih dvojica su u paru, takođe, prigrabili bronzano odličje, koje je u ovom uzrastu osvojio i drugi srpski par Lazar Josijević, Janko Lazarević. U okršaju najmlađih takmičara u Sloveniji Sergej Lukić je trijumfovao u konkurenciji muškog singla savladavši u finalu Čeha Jana Hora. U ženskoj konkurenciji Sara Lončar je izgubila u finalu Slovenkinje Zoje Novak i tako je stigla do vicešampionske titule.
Pored osvajača medalja u Sloveniju su Srbiju predstavljali i Andrija Doder i Tijana Manić u konkurenciji do 19 godina. Doder je u paru sa Bosancem Milošem Tomićem zaustavljen na korak od medalje pošto su njih dvojca u četvrtfinalu izgubili od Slovenaca Jerčinovića i Zalara. Tijana Manić je, s druge strane, za dlaku ostala bez plasmana među osam najboljih u ženskom singlu. U B grupi s pobedom i tri poraza osvojila je treće mesto i tako ostala prva ispod crte za četvrtfinale.
-Nastup naše reprezentacije u Sloveniji je bio izuzetno uspešan. Osvojeno je deset medalja u konkurenciji 150 takmičara iz sedam zemalja. Igrači su bili veoma motivisani i željni nadmetanja. Vladala je pozitivna atmosfera uz bodrenje i međusobnu podršku. Svi igrači su odigrali na najvišem nivou , igrali odličan badminton i još jednom pokazali da je naš juniorski pogon na pravom putu. Najubedljiviji je bio Sergej Lukić koji je, u konkurenciji do 11 godina, turnir osvojio bez izgubljenog seta uz izraženu dominaciju. I igrači do 15 i 19 godina Anja Janić i Mateja Manić su pozitivno iznenadili i osvojili trofeje. Najbrojniji smo bili u konkurenciji do 13 godina gde su David Josijević, Matija Cupara, Janko Lazarević i Lazar Josijević opravdali poverenje i zaslužili medalje. Sara Lončar je uz odličnu igru takođe iznenadila i došla do srebrnog odličja. Andrija Doder je pružio sjajnu partiju, ali u konkurenciji starijih i fizički dominantnijih takmičara nije mogao do medalje. Odličnu igru je pružila i Tijana Manić, koju su nekoliko poena delili od plasmana u četvrtfinale i borbu za medalje. Slovenci su se još jednom pokazali kao dobri domaćini i uspešni organizatori – bio je prezadovoljan pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Povezana vest:  Počela sednica Saveta za sprečavanje nasilja u sportu