BRONZA SPRINT SELEKRO PONJAVIC ZAVARKO KOVACIC I SELEKTOR JUNIORA PAVLOVIC

KUGLANJE
Tri bronze u Brnu za srpsko kuglanje

Srpski kuglaši osvojili su tri bronzane medalje na Šampionatu sveta za seniore u češkom gradu Brno.
Jasmina Anđelković i Čongor Baranj okitili su se bronzanim trofejom u disciplini miks tandem, dok su Vilmoš Zavarko i Igor Kovačić zauzeli treća mesta u disciplini pojedinačno- sprint.
Jasmina Anđelković i Čongor Baranj su u polufinalu izgubili od mađarskog para Edina Timar – Norbert Kiš posle „zlatnih kugli“. U setovima je bilo 1:1, prvi su dobili Mađari sa 171:166, drugi srpski tandem sa 167:154 pa su odlučivale dve dodatne kugle. Mađarica je pogodila šesticu, Jasmina Anđelković, koja je fantastičnom igrom „nosila“ naš tandem do polufinala, ispala je kugla, pogodila je desne „dame“ i srušila samo dva čunja. Kišu je preostao rutinski završetak, oborio je sedam čunjeva, ukupno 13 i srpski tandem nije ni teoretski mogao u finale. Baranj je oborio šest čunjeva, ukupno osam, premalo za korak dalje.
Šampioni sveta postali su Mađari Edina Tamar i Norbert Kiš, koji su na „zlatne kugle“ (15:10) savladali rumunski miks Joana Vajdahazan – Nikolae Lupu. Drugu bronzu osvojio je slovenački miks tandem Alenka Jakša – Klemen Mahkovič.
U sprintu, Vilmoš Zavarko u polufinalu poražen je od Slovaka Ivana Čeha sa 2:0 (120:118 i 124:109), dok je Kovačić izgubio od Nikalae Lupua (Rumunija) posle „zlatnih kugli“. U setovima je bilo 1:1 (109:106 za Lupua i 101:102 za Kovačića). U dodatne tri kugle Kovačić je oborio šest, devet i sedam činjeva, Lupu osam, osma i sedam i otišao u finale sa 23:22.
U finalu poražen je od Ivana Čeha posle „zlatnih kugli“. Posle 1:1 u setovima (111:90 za Lupua, 112:103 za Čeha) i odlučivale su tri kugle u kojima je Slovak oborio 22, a Rumun 19 čunjeva. Dve bronze pripale su srpskim kuglašima Vilmošu Zavarku i Igoru Kovačiću.
Zavarko je i na prošlom SP u Lesnom 2012. osvojio bronzu u ovoj disciplini.
U ženskoj konkurenciji u sprintu, u finalu su se sastale Lucija Veverkova (Češka) i Anita Meheš (Mađarska). Više do 2.000 gledalaca ( uz direktan TV prenos) pozdravilo je pobedu Veverkove posle dve serije od po tri „zlatne kugle“. U setovima je bilo 101:98 za Mađaricu i 109:80 za Čehinju). U prvoj seriji bilo je 23:23, a drugoj 24:20 za domaću kuglašicu.
Bronazne medalje pripale su Luciji Švajcer iz Austrije i Ines Maričić iz Hrvatske.

Povezana vest:  NHL LIGA, Vašington naneo St. Luisu četvrti uzastopni poraz, Anahajm slavio protiv Floride