20 godina vihor igraciKUGLANJE
„Vihor“ obeležio 20 godina rada

Kuglaški klub Vihor iz Sobora obeležio je prigodnom svečanošću na kuglani u Kljajićevu lep jubilej, 20 godina uspešnog rada.
Tom prilikom predsednik kluba Mladen Praštalo uručio je priznanja osnivačima kluba, istakutim veteranima i sportskim radnicima, svim igračima iz sadašnjeg sastava kluba koji se tamiči u Prvoj vojvođanskoj ligi, kao Kuglaškom savezu Srbije, Kuglaškom savezu Vojvodine i velikim prijateljima somborskih kuglaša „Signal“ d.o.o iz Sombora, Turističkoj organizaciji Sombora, firmi Ponor d.o.o, Zlatari „Praštalo“ iz Apatina, Tehnokomercu iz Sombora i „Gagović sportu“ iz Kljajićeva. Posebna zahvalnica uručena je Jovanu Ćaliću zlatnom kapitenu kuglaške reprezentacije Srbrije i šamionu sveta iz Osijeka 2002.
– Region Sombor podario je srpskom kuglanju šest muških i jednog ženskog svetskog šampiona, mnogo reprezentativaca i brojne istaknute i vredne kuglaške radnike koji su dali veliki doprinos razvoju našeg sporta koji je u poslednjih deceniju i po doneo Srbiji 70 medalja sa šampionata sveta i svetskih kupova – rekao je Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije u pozdravnoj reli i uručio je Mladenu Praštalu scecijalnu plaketu KSS povodom dvadesetog rođendana „Vihora“. – Želim vam da još dugo sa uspehom obarate čunjeve…
Radovan Šunjka predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine je istakao:
– „Vihor“ je uradio veliku stvar, sačuvao je kuglanje u Somboru u veoma teškim oklnostima, i bez vas, vašeg entuzijazma i požrtvovanja ugasila bi se tradicija kojom se svi ponosimo. Nadam se da će lokalna uprava pomoći kuglašima da se konačno skuće u svom gradu i da igraju na svojim stazama.
Petar Arambašić, istaknuti sportski radnik iz Sombora, nekadašnj predsednik Međunarodne kuglaške federacije, je ukazao na izuzetnu tradiciju kuglanja u Somboru:
– Prvo Prvenstvo Jugoslavije narodnim načinom odrigrano je u upravo u Somboru 1947. a naš grad je bio domaćin i 1964. Zato zaslužujete da vam se pomogne da dobijete kuglanu u Somboru i da nastavite sa čuvanjem tradicije kojom malo koji grad može da se podiči…
Kuglaški klub „Vihor“ osnovan je 23. juna 1994. kao deo vojnog Sportskog društva „Vihor“ u somborskom garnizonu. U osnivačkom predsedništvu bili su su Jovan Mišljenović, a članovi su bili Nenad Vodenik i Mladen Praštalo dok je zapisnik je vodio Dragan Zenković. Za prvog predsednika izabran je Nenad Vodenik, za zamenika Radoslav Vuković, a za sekretara Mladen Praštalo.
– Uložen je veliki napor da se kuglana u Domu JNA osposobi, otvorili smo ubrzo i vrata i igračima koji nisu bili vojna lica i počeli su i uspesi – istakao je u referatu o dve decenija rada igrač i trener Mirko Čukvas za čiji se rad vezuju i najveći uspesi kluba.- Do 1999. Vihor se takmičio u najnižem rangu, a te godine se plasirao u Prvu ligu Vojvodine i usledila je i selidba, prva od mnogih, jer trostazna kuglana nije bila uslovna za viši rang. Prvo smo igrali na kuglani hotela u Somboru, a potom i u Apatinu…
„Večiti beskućnici“ (i sada su domaćini u Kljajićevu), kuglaši „Vihora“se nisu predavali. Već u sezoni 2007. – 2008. plasirali su se u Prvu ligu Srbije, a 2008. – 2009. ušli su u najviši rang Super ligu Srbije posle majstorice sa zrenjaninskim Bantom. U timu koji je, do sada, ostvario najveći uspeh u istoriji kluba bili su Danilo Mandić, Mirko Čukvas, Mladen Praštalo, Vanja Stojanović, Želimir Mirković, Damir Trivić i Marin Jurlina. Trener koji je „osvajao i neosvojive bodove“ bio je Mirko Čukvas. U superligaškom društvu „Vihor“ je ostao jednu sezonu, potom su ga finansijski problemi „vukli na dno“ iz godine u godinu, sve do Prve vojvođanske lige. Sa ponosom se ističu i sjajni rezultati na državnim prvenstvima u parovima Mandića i Stojšića kao i Blanuše i Trivića. Damir Trivić i danas drži rekord kuglana u Kljajićevu, kome se nisu približili mnogi superligaški igrači i reprezentativci, od 689 čunjeva.
Minutom ćutanja odata je pošta preminulim kuglašima i kuglaškim radnicima Milanu Mihiću, Nenadu Ognjanoviću, Miroslavu Bulatu, Nikoli Ćeliću, Momčilu Svilaru…
– „Vihor“ je opstao zahvaljujući predanom radu svih članova uprve, dobrom stručnom radu i velikom požrtvovanju igrača – rekao je predsednik kluba Mladen Praštalo kome je uručen i poseban dar, umetnička slika.- Imamo čime da se ponosimo i na čemu da gradimo budućnost. Potrebna nam je samo mala pomoć grada Sombora da dobijemo kuglanu. Nadamo se da ćemo se u skorije vreme okupiti da proslavimo i ulazak na naše staze…
Povodom dvadesetog rođendana odigran je na kuglani u Kljajićevu i turnir na kome je pobedio supreligaš Kordun sa 2.309 čunjeva, ispred Apatina sa 2.237, Kljajićeva sa 2.201 i Vihora sa 2.145 čunjeva. Igralo se sa četiri igrača.
Pojedinačno, prvi je bio Ranko Kurteš iz Korduna sa 631 čunjem, drugi Đorđe Jovanić iz Apatinalj sa 596 čunjeva, a treći Dragoslav Mudrić iz Kljajićeva sa 576 čunjeva.
U „drugom poluvremenu“, posle vojničkog pasulja, bilo je veselo i raspevano, posebno kada je mikrofon uzeo predsenik Mladen Praštalo.
Lepoj svečanosti prisustvovali su i generalni sekretar Kuglaškog saveza Srbije Vojko Pavlović, veliki broj istaknutih kuglaških radnika, veterana kuglaškog sporta, predstavnika sponzora i prijatelja kluba „Vihor“.

Povezana vest:  BICIKLIZAM , Grk pobedio, čestitke Stefanoviću