uo kss 4KUGLANJE
Veliki uspeh u Brnu
 
Stručni savet Kuglaškog saveza Srbije, predsednik Voja Gajinov i član Ilija Ramić, prihvatio je izveštaje selektora sa kadetskog Svetskog kupa, juniorskog ekipnog i pojedinačnog Prvenstva sveta i pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta u Brnu u maju i ocenili da je 15 medalja osvojenih na ova tri takmičenja izuzetan uspeh jer je Srbija po broju trofeja bila prva ispred Mađarske (12) i Nemačke (9).
Na sednici Upravnog odbora KS Srbije održanoj u Vrbasu posle sastanka Sručnog saveta KSS, izveštaji su usvojeni i  ocenjeni dobrim, uz posebne pohvale izveštaja selektora juniora Vojka Pavlovića koji, prema oceni Gajinova može da „posluži kao model kako da se ubuduće prve izveštaji, a po obilju podataka ima  materijala i za jednu lepu knjigu“. Stručni savet je predložio da se produže mandati svim selektorima Milošu Ponjaviću (seniori), Julijani Vukadinović (juniorke), Vojku Pavloviću (juniori), Draganu Fatoviću (kadeti) i Ljubomiru Štetinu (kadetkinje) i prihvatio ostavku selektora seniorki Mirka Čukvasa.
– Povlačim se iz zdravstevih razloga, jer sam uložio mnogo truda, a 80 procenata igračica u reprezentacije me nisu poštovale kao čoveka, selektora i trenera. Doživeo sam u Brnu neprijatne trenutke, jer nisam dozvolio da zadovoljavaju lične sujete – istakao je Čukvas.
Predloženo je da se za novog selektora seniorki izabere Dragan Fatović a da Čukvas preuzme kadetkinje, kao i da za upražnjeno mesto u Stručnom savetu KSS kandidat bude Aca Ljubenković. O ovim predlozima prvo će se izjasniti članovi UO Kuglaškog saveza Vojvodine.
– Još jednom čestitke osvajačima medalja u Brnu na rezultatima, disciplini i odnosu prema reprezentativnim obavezama – istakao je u zaključku Uroš Dragojlović predsednik KSS. – Očekivali smo i jedno zlato od seniora, po novom bodovanju uvrstilo bi nas među tri najbolje nacije. Mislim da imama sjajne juniorske selekcije i velika je šteta što iz ženske juniorske reprezentacije nije više igračica kuglalo na seniorskom Prvenstvu sveta. Jedina smo zemlja koja nije imala juniorku u seniorskom sastavu, a recimo Nemica Sina Bajzer je osvojila juniorsko i seniorsko pojedinačno zlato!
Srpski kuglaši i kuglašice su na majskom kuglaškom festivalu u Brnu osvojili 15 medalja – četiri zlatne, tri srebrne i osam bronzanih.
Na seniorskom SP osvojili su  šest medalja –  srebro i pet bronzi. Srebro je osvojio Igor Kovačić u kombinaciji (računa se najbolji rezultat iz pojedinačnog dela i rezultat sprinta), bronze su pripale Vilmošu Zavarku (pojedinačno – za kombinaciju), Goranu Ostojiću (pojednačno – klasik), Vilmošu Zavarku (pojedinačno – sprint), Igoru Kovačiću (pojedinačno – sprint) i Jasmini Anđelković i Čongoru Baranju (miks tandemi).
Srbija je učešće na omladinskom Šampionatu sveta završila sa sedam medalja (tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane). Zlatne su pripale Igoru Kovačiću (kombinacija), miks tandemu Maja Đukić i David Lainščak i muškoj reprezentacija sa svetskim rekordom od 3.890 čunjeva (Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve su bile David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović), srebrne su osvojili Radovan Vlajkov (kombinacija)  i Igor Kovačić (sprint) i dve i dve bronzane (Vesna Boškov -sprint i  tandem Igor Kovačić – Robert Ernješi).
Srpski kadeti su na Svetskom kupu osvojili dve medalje – zlato Alen Kujundžić (pojedinačno – klasik) i bronzu miks par Kristina Ljubenković – Alen Kujundžić.
Jednodušan zaključak na sastanku je bio da roditelji ne mogu da budu selektori i da neke poruke i komentari koje su primili članovi rukovodstva KSS u toku SP u Brnu ne smeju da ostanu bez osude. Radovan Šunjka, predsednik KS Vojvodine je obećao da će se prvo vojvođanska organizacija pozabaviti tim slučajevima a da će, potom, predati predmete Disciplinskoj komisiji KSS.
Usvojeni su tehnički, sportski, disciplinski i sudijski pravilnik kao i Pravilnik od naknadama. Međunarodni kamp talenata održaće se od 3. do 9. avgusta u Vrbasu i očekuje se dolazak mladih kuglašica i kuglaša iz Slovenije Češke, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Srbije.
Predsednik KSS Uroš Dragojlović je obavestio da je Minstarstvo omladine i sporta Srbije smanjilo sredstva za kampove sa 1,5 miliona na 500.000 dinara i da u kampu talenata Vrbas 2014. koji uveliko traje ima samo 25 polaznika i četiri trenera.
Usvojeni su kalendar i propozicije za ligaška takmičenja u sezoni 2014 – 2015. Super liga Srbije počeće 13. septembra i jesenji deo će se završiti 7. februara 2015. a kraj lige je 11. aprila iduće godine.  Finale kupa je 18. i 19. aprila 2015.
Srpski kuglaši i kuglašice učestvovaće od 5. do 8. februara iduće godine na pojedinačnim Svetskim kupovima za seniore i juniore.
U maju iduće godine u Špajhersdorfu u Nemačkoj odigraće se tri  velika takmičenja – Svetski kup za pionire (3 -6. maj), Šampionat sveta za juniore (7-12. maj) i ekipno Prvenstvo sveta za seniore (12-23. maj).
Uz članove UO KSS Uroša Dragojlovića (predsednik), Eržebet Molnar (potpredsednik), Miodraga Milovanovića i Zorana Stanojevića, članove Sručnog saveta KSS i selektore (osim Ponjavića), sednici UO KSS su prisustvovali i generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, član TK KSS Miloš Mitrović, predsednik Disciplinske komisije Milan Ostojić i predsednik Komisije za informisanje Branimir Vasić.
Povezana vest:  ZOI VANKUVER, HOKEJ, Domaćini deklasirali Ruse, Slovaci pobedili Švedsku