trebevic3Bob staza na Trebeviću potpuno uništena

 

Portparol javnog preduzeća Zimske Olimpisjke igre (ZOI)’84 Muamera Šehić rekla je da je staza za bob i sankanje na planini Trebević kod Sarajeva potpuno uništena i van funkcije od početka rata u BiH 1992. godine.

-Staza je uništena tokom rata u BiH, a njena obnova zahteva ogromna finansijska sredstva, koje KJP ZOI’84 trenutno nije u mogućnosti da izdvoji – rekla je Šehićeva agenciji Beta.

Ona je istakla da je završen proces deminiranja oko staze, ali da preduzeće ZOI ’84 nema sredstava da samostalno izradi novu stazu dugu kilometar i po.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, U subotu derbi u Segedinu

Šehićeva je kazala da vlasti treba da donesu adekvatne zakone kako bi to preduzeće, sa stranim investitorima koji su zainteresovani za ulaganje u turizam, moglo da uloži sredstva u obnovu i izgradnju staze.

ZOI ’84, prema njenim rečima, i 26 godina posle Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu organizuje turističke rute i manje izlete, kako bi se građani i dalje sećali Trebevića kao olimpijske planine.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kresović, Milankovič i Novković osvojli titule na Prvenstvima Srbije u sprintu

Pilot bob reprezentacije Srbije Vuk Rađenović rekao je da bi, ukoliko se renovira staza, selekcija Srbije na njoj rado trenirala.

-O eventualnom renoviranju staze nemam informacije, kao i ostali informišem se iz medija. Čuo sam da je staza bila dosta brza i komplikovana, što je za bob pilota jako bitno. Kada se naučite na takvoj stazi dobijete dobru ‘podlogu’, pa na ostale staze idete kao na piknik – rekao je Rađenović.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, Van Gelder isključen iz holandskog tima

-Naravno da bih išao u Sarajevo i trenirao na toj stazi, imamo dobru saradnju sa bobistima iz Bosne i Hercegovine i ne bi bilo problema – rekao je on i dodao da njegova ekipa u Vankuveru nije bila u zaostatku za ostalim ekipama jer u Srbiji ne postoji bob staza.

Bob reprezentacija Srbije u četvorosedu, u sastavu Vuk Rađenović, Igor Šarčević, Slobodan Matijević i Miloš Savić ostvarila je najbolji rezultat nacionalnog tima na Igrama u Vankuveru, osvojivši 18. mesto.