sahŠAH
Prvi poraz Šolaka u Sarajevu

 

Novosadski velemajstor Dragan Šolak poražen je u večerašnjem petom kolu 40. međunarodnog šahovskog turnira „Bosna open 2010“, u Sarajevu, od ruskog velemajstora Arytom Timofeeva.

Šolaku je to prvi poraz, a od srpskih šahista još su neporaženi Bojan Vučković i Ivan Ivanišević, koji su večeras remizirali sa Bindrićom (Nemačka), odnosno Panarinom (Rusija).

Pobedu je zabeležio Aleksandar Kovačević protiv Neubauera (Austrija), Pavlović je remizirao sa Kanmazalpom (Turska), dok je Damljanović izgubio od Sandipana (Indija).

Povezana vest:  Ragbi 13 federacija Srbije nastavlja sezonu, poznat kalendar, klubovi krenuli sa treninzima

Srpske šahistkinje, koje takođe igraju na „Bosna open 2010“, imale su polovičan uspeh – Ljilja Drljević je remizirala sa Daliborom Stojanovićem (BiH), a Anđelija Stojanović je izgubila od Nikole Đukića (Crna Gora).

Posle pet kola najbolje plasiran je Alaksandar Kovačević, koji deli 6-10. mesta sa četiri poena, dok su Šolak, Vučković i Ivanišević sa po 3,5 poena na deobi 17-33. mesta. U vođstvu je pet igrača sa po 4,5 poena.

Povezana vest:  Tokom vikenda takmičenje u raketnom modelarstvu

Branko Damljanović i Ljilja Drljević imaju po tri poena, Miloš Pavlović 2,5, a Anđelija Stojanović dva poena.

U sutrašnjem, šestom kolu, Kovačević igra sa Efimenkom (Ukrajina), Šolak protiv Carlo D’amore (Italija), Vučković sa Đukićem (CG), Ivanišević sa Neubauerom (Austrija), Damljanović sa Trkuljom (BiH), Pavlović sa Pilencom (Hrvatska), Drljevićeva sa Grandeliusom (Švedska), a Stojanovićeva sa Brkićem (BiH).

Povezana vest:  FIDE ustanovila nagradu u čast Svetozara Gligorića

Na Bosninom turniru, koji je prvi put otvoreni, učestvuje 169 igrača, ukupan nagradni fond je 109.800 evra, a pobednik dobija 20.000 evra.

„Bosna open 2010“ završava se 15. maja.