Svi nagradjeni nosioci projekataPOTVRĐEN KVALITET RADA VSS-A

Projekat „Jačanje i umrežavanje malih aerodroma u Jadranskoj regiji“ (A3-NET) koji je sproveo Vazduhoplovni savez Srbije dobio je nagradu kao jedan od 13 najboljih primera prekogranične prakse u Srbiji u protekle dve godine. Na svečanoj ceremoniji u Zvezdara teatru u petak (26.09.) Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije uručila je priznanje za sprovođenje ovog projekta Željku Ovuki, generalnom sekretaru Vazduhoplovnog saveza Srbije.
Projekat VSS-a „A3-NET “ koji uključuje partnere iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore izabran je kao jedan od najboljih u konkurenciji od nekoliko stotina projekata . U sklopu ovog projekta, VSS je organizovao nekoliko velikih događaja kao što su Generalna konferencija Međunarodne vazduhoplovne federacije u Beogradu, okrugli sto o bezednosti letenja, paraglajding takmičenje „Knjaževac open“ i letački dan „Lisičiji Jarak 2013″ na kojem su prikazani svi vazduhoplovni sportovi. Pored toga, Vazduhoplovni savez Srbije realizovao je i četiri studije koje su od velikog značaja za dalji razvoj sportskog aerodroma „Lisičiji Jarak“.
„Zbog velikog povećanja broja putnika i letova poslednjih godina, Beogradu je neophodan još jedan aerodrom koji bi primao malu avijaciju i stoga je aerodrom Lisičiji Jarak idealna lokacija koju treba razvijati i ponuditi je turističkoj, poslovnoj i sportskoj avijaciji iz Srbiji ali i inostranstva. Naša ideja je bila na da ovom projektu učinimo što više ne samo za razvoj aerodroma, već i popularizaciju vazduhoplovstva i promociju Srbije kao vazduhoplovne destinacije“, izjavio je povodom dodele priznanja Željko Ovuka.
Zahvaljujući kontaktima koje je VSS ostvario na ovom projektu, prošle godine je u Srbiji osnovana Balkanska vazduhoplovna federacija, a Srbiji zbog pokazanih odličnih organizacionih sposobnosti dodeljena organizacija dva Evropska prvenstva u paraglajdingu u 2014. godini.
Vazduhoplovni savez Srbije pored ovog projekta realizuje još jedan koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Projekat „CAN“ (Prekogranično vazduhoplovno umrežavanje) za cilj ima modernizaciju i poboljšanje uslova malih sportskih aerodroma, osposobljavanje i uvezivanje jedinica koje se bave potragom i spasavanjem (npr u uslovima poplava, vazduhoplovhih udesa, zemljotresa itd) i unapređivanje bezbednosti u vazduhoplovstvu generalno.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Spektakl u „Pioniru“: Beogradu gostuje ljubljanska Olimpija