DSCF8048PARAGLAJDING
240 poletanja i više od 800 manevara u tri dana

Kurs simulacije incidenata u letu paraglajdera održan je proteklog vikenda na jezeru Gazivode u blizini Zubinog Potoka na Kosovu i Metohiji. U prelepoj prirodi uživalo je više od 60 pilota, koji su veoma uspešno savladali tehnike upravaljanja krilom u vanrednim situacijama. Organizatori kursa bili su Vazduhoplovni savez Srbije i PGK „Sokolica“ iz Kosovske Mitrovice.
Instruktori zaduženi za bezbednost pilota i davanje instrukcija u letu bili su Zoran Petrović – Gugi iz Kraljeva koji je začetnik ovog sporta i jedan od najboljih pilota u Srbiji, i Petar Lončar iz Beograda, jedan od deset najboljih svetskih i jedini akro pilot u Srbiji. U toku tri dana, svaki pilot realizovao je četiri leta, što je ukupno više od 240 poletanja i sletanja paraglajdera i sve je to realizovano bez i jedne najmanje povrede. U svakom letu, pilot je izvodio po nekoliko manevara koji su neophodni za nadograđivanje znanja u paraglajdingu. Poletalo se sa brda Mokra Gora, a sletalo se na samu obalu jezera Gazivode. Pored instruktora, o bezbednosti pilota brinula je spasilačka ekipa koja je dežurala u čamcu, kao i medicinska ekipa na kopnu.
„Ovakav kurs je od jako velikog značaja za pilote, jer su posle njega spremni za velike izazove, ozbiljnije letove, pa i takmičenja. Posebno mi je drago što je ovo prvi put da se ovakav kurs organizuje na teritoriji Srbije,“, izjavio je za Tanjug Dragan Martinović, predsednik PK „Sokolica“ i jedan od organizatora.
Ovaj kurs je deo „CAN“ projekta prekograničnog vazduhoplovnog umrežavanja, koji je finansiran iz predpristupnih fondova Evropske unije. Nosilac ovog projekta na teritoriji Srbije je Vazduhoplovni savez Srbije. Među ostalim učesnicima projekta su partneri iz Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Veprovi rasturili Somborce, Kelti sačuvali pobedu