vlade_divac_oksGeneralna skupština ENGSO u Beogradu

 

Generalna skupština Evropske nevladine sportske organizacije (ENGSO) biće održana u Beogradu 14. i 15. maja u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

ENGSO je dodelio organizaciju svoje redovne godišnje Skupštine Olimpijskom komitetu Srbije prateći aktivnosti, dostignuća i planirane projekte OKS, a u cilju unapređenja postojećih i budućih projekata.

ENGSO predstavlja organizaciju koja okuplja 41 zemlju članicu, koje predstavljaju krovne nacionalne sportske organizacije širom Evrope, među kojima je i OKS.

Oblast delovanja ove organizacije je prvenstveno sport za sve, korišćenje sporta kao sredstva za obrazovanje mladih, održivi razvoj, aktivno učešće mladih u sportu i volonterizam.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, PS: TRI UTAKMICE OVOG VIKENDA, DERBI U SEGEDINU

ENGSO je panevropska organizacija koja povezuje zemlje istočne i zapadne Evrope, a posebnu težinu ova organizacija stekla je dobijanjem konsultativne uloge u Savetu Evrope u oblasti sporta i danas predstavlja jedinu takvu organizaciju u Evropi.

Generalna skupština ENGSO okupiće predstavnike svih učesnica ove eminentne organizacije koji će tokom zasedanja rekapitulirati ostvarene ciljeve organizacije i, što je mnogo važnije, odrediti dalje strateške i operativne ciljeve ENGSO.

Obzirom da se ENGSO bavi razvojem sporta u širem smislu na nivou cele Evrope, izuzetno je značajno što se ovaj događaj realizuje u Srbiji, posebno sa aspekta trenutnih socijalnih prilika i pojava u srpskom sportu.

Povezana vest:  MAČEVANJE, Kinez Lei najbolji u disciplini floret

Tokom dva radna dana zasedanja Generalne skupštine ENGSO sportski radnici u Srbiji će imati prilike da se upoznaju sa modernim stremljenjima iz oblasti sportske politike na nivou Evrope iz ugla savetodavne organizacije Saveta Evrope i na taj način će dobijena saznanja moći da implementiraju u rad svojih organizacija.

Posebnu težinu samom događaju daju dve dodatne aktivnosti – ENGSO skupština mladih i forum i seminar „EU i pozicija sporta u Evropi“. Ove dve aktivnosti posebno su značajne za sektore sporta i omladine Srbije obzirom da će pružiti direktne mogućnosti za neposredno uključivanje ova dva sektora u Srbiji u rad i diskusije.

Povezana vest:  Krozbijev dres prodat za 35.000 dolara

Sekretarijat ENGSO i OKS su u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta uputili poziv svim granskim sportskim savezima i organizacijama da prisustvuju seminaru kako bi čuli i implementirali iskustva koja će im biti prezentirana tokom samog seminara.

Iskustva i kontakti koji će se prikupiti i uspostaviti tokom trajanja ovog događaja direktno se trebaju iskoristiti za rešavanje akutnih i gorućih problema u našem sportu, a to su borba protiv nasilja, fer plej, edukacija mladih o štetnosti diskriminacije i borba protiv dopinga.

Prisutnima će se obratiti predsednik OKS Vlade Divac, pomoćnik ministarke Omladine i sporta Goran Kreclović i predsednica ENGSO Birgita Kervinen.