hokejSP U HOKEJU

Osveta Finaca za OI: Savladali SAD i poslali ih u borbu za ostanak

 

Finski hokejaši revanširali su se nacionalnom timu Amerike za polufinalni poraz na Olimpijskim igrama u Vankuveru. Naime, u trećem kolu grupe D Svetskog prvenstva pobedili su Finci Ameriku sa 3:1 i poslali u borbu za opstanak.

Amerikanci su ispali najveće žrtve trajanja NHL sezone zbog čega je većina najboljih ekipa došla na SP u “šarenim” sastavima. Ekipa koju vodi Skot Gordon, trener Nju Jork Islandersa, pretrpela je u Gelsenkirhenu i Kelnu tri poraza i sada ih čekaju dvoboji za opstanak u najjačoj svetskoj diviziji.

Povezana vest:  Ruski ministar sporta: Doping raširen i po školama

Amerikanci su u sredu u Lankses Areni prvi došli do vođstva pogotkom Dejvida Mosa u četvrtoj minuti prve trećine, ali Finci su u preostalim deonicama igre kreirali bolju igru i zaslužili preokret i pobedu. Leo Komarov je izjednačio u 36. minuti, u 41. je vođstvo skandinavskoj ekipi doneo Jarko Imonen, da bi pobedu, dve minute pre kraja utakmice potvrdio Sami Kapanen. TJ Ošie je 17 sekundi pre kraja samo ublažio poraz SAD.

Olimpijski pobednici Kanađani, i oni znatno oslabljeni, doživeli su pravi debakl protiv Švajcaraca. U borbi za prvo mesto u grupi B i veći broj prenešenih bodova u drugi krug Švajcarska je slavila sa 4:1 i ostvarila istorijsku, prvu, pobedu protiv domovine hokeja u 76 godina dugoj istoriji svetskih prvenstava. Ove su se ekipe do srede na svetskim prvenstvima sastajale 24 puta, Kanada je pobjedila u 22 duela, a dve utakmice su završile remijem.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Vetar otkazao spust na Biver Kriku

Ivo Ruteman i Martin Plus su uvodnim pogocima najavili senzaciju. Kanađanima je nadu vratio Džon Tavares, i to je bilo sve. Do kraja su uverljivu pobedu Švajcaraca potvrdili Andreas Ambuhl i Tomas Deruns. Imali su Kanađani više udaraca na gol (32-18), ali Tobajas Stefan je u sredu bio sjajan na golu Švajcarske koja je prvi krug završila sa tri trijumfa.

Povezana vest:  Paraolimpijac Milošević 29. u veleslalomu u Sočiju

 

SP u hokej na ledu, treće kolo:

Grupa B:

Litvanija – Italija 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Švajcarska – Kanada 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Tabela: 1. Švajcarska 9, 2. Kanada 6, 3. Litvanija 3, 4. Italija 0

Grupa D:

Nemačka – Danska 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Finska – SAD 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Tabela: 1. Finska 6, 2. Nemačka 5, 3. Danska 5, 4. SAD 2