DONATRSKA VECERA RADOVANOVC I PAL

KUGLANJE

Donatorska večera za feketićki san

Kuglaši i kuglaški radnici okupljeni oko kluba Jadran iz Feketića, dobrovoljnim radom i uz ogromnu pomoć prijatelja kuglaškog sporta iz nekoliko desetina firmi, sagradili su prekrasan objekat za kuglanu preko puta Doma kulture u Feketiću vredan preko 200.000 evra!
Tako je prva polovina feketićkog kuglaškog sna dosanjana. Druga polovina, da u već pripremljenu prostoriju unesu četiri kuglaške staze, još se sanja jer je potrebno, za nabavku najsavremenije opreme, oko sedam miliona dinara!
Zbog toga je predsednik kluba Radoslav Stojanović organizovao donatorsku večeru kojoj su prisustvovali predsednik Opštine Mali Iđoš Marko Rovčanin, zamenik predsednika Skupštine opštine Mali Iđoš Dejan Radovanovć, izvršni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Karolj Pal, predsednik saveta MZ Feketić Bela Bojtoš, predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, generalni sekretar Vojko Pavlović, veliki prijatelj feketićkih kuglaša Lazar Nerić, predstavnici i vlasnici firmi koje su pomogle da se objekat izgradi, kuglaši, veterani kuglaškog sporta i brojni prijatelji kluba.
– Na mestu gde je sada ovaj objekat, bila je stara kugala i kao dete umesto u školu plesa gde su me roditelji slali, bežao sam na kuglanu. Da plešem nisam naučio, ali sam zato uživao u kuglanju i nadam se da ćemo svi zajedno uskoro rušiti čunjeve na novoj kuglani – rekao je u pozdravnoj reči Bela Bojtoš.
Karolj Pal je, sa predsednikom kluba Radoslavom Stojanovićem i Lazarom Nerićem, pokazao delegaciji KS Srbije i prekrasan renovirani Dom kulture:
– I ja sam kao mladić kuglao, poražena ekipa je plaćala jelo, a pobednička piće, često smo kalkulisali da izgubimo, ceh za piće je, po pravilu, bio mnogo veći – našalio se Karolj Pal.- Mi smo za ove objekte ponudili projekte renoviranja pokrajinskom Fondu za projekte, ali je kada je u pitanju kuglana predsednik Rade napravio čudo i na tome mu treba odati posebno priznanje. U Domu kulture imamo i smeštajne kapacitete sa kompletnom uslugom i možemo da primimo 150 gostiju, U školi imamo modernu salu sa terafleks podom i tribinama za 500 gledalaca i to je jedini takav objekat u opštini. Sa kuglanom sa četiri staze mogli bismo da organizujemo i međunarodne kupove za klubove, ali je najvažnije da završimo kuglanu i da klub Jadran, koji sedam godina igra kao domaćin na drugim stazama, dobije svoj objekat.
Predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović je pohvalio ogroman trud ali i sjajne ideje feketićkih kuglaških radnika:
– Prvi put sam u kuglanju na donatorskoj večeri, jer naš sport i pored ogromnih uspeha, ne spada u sportove za koje se sponzori i donatori otimaju. Ovo je divan primer za ostale kuglaške sredine i lokalne sampuprave. Sa naše strane, uspostavili smo kontakte u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, koje izuzetno pomaže kuglaškom sportu, i podržaćemo klub, mesnu zajednicu, opštinu i KS Vojvodine da konkurišu za sredstva. Imate mnogo jakih agrumenata na svojoj strani, lokalna samouprava i klub su uložili najveći deo sredstava a to se u ministarstavu izuzetno ceni i očekujemo puno razmevanje i dobru saradnju i koordinaciju sa pokrajinskim Sekretarijatom za sport i omladinu u iznalaženju načina da se ovaj sjajni projekat finansijski podrži i završi.
Lazar Nerić je posebno istakao odlične uslove za razvoj kuglanja među mladima i organizaciju međunarodnih takmičenja:
– Imamo u blizini kuglane nekoliko škola i siguran sam da će za kratko vreme, kada nikne kuglana, biti i mnogo mladih kuglašica i kuglaša. Mali Iđoš i Feketić imaju i odlične smeštajne kapacitete, objekti su sa velikim parkinzima, u blizini je i moderna dvorana i siguran sam da će nam svi rado dolaziti u goste.
Novim stazama raduju i željno ih iščekuju svi kuglaši u klubu Jadran: predsednik i igrač Radosav Stojanović, Dragoljub Žmukić, Janoš Eri, Laslo Groman, Mihajlo Arvai, Predrag Koprivica, Vladimir Ilić, Endre Bede, Žolt Harangozo, Slobodan Simić, Lazar Medić, Slavko Tušup, Slavko Sekulović, Andrija i Aleksandar Račman, Ferenc Utasi, Nenad Nikić… i posebno legenda feketićkog kuglanja 69 – godišnji Laslo Fekete nekadašnji rukometaš koji je 1968. igrao i protiv čuvenog moskovskog CSK kada su se Moskovljani na proputovanju sa priprema na Jadranu zaustavili u Feketiću. On je u osmom kolu druge Vojvođanske lige protiv Srema u Sremskoj Mitrovici sa 530 čunjeva na zahtevnoj kuglani bio najbolji igrač Jadrana i među najboljim na meču.
– Sa novom kuglanom siguran sam da ćemo se brzo vratiti i u Prvu vojvođansku ligu gde smo igrali kada nam je predsednik bio Vlado Samardžić koji je 16 godina vodio klub. Ovde je kuglanje izuzetno popularno, a svi živimo za ovu kuglanu, tu se okupljamo, pomažemo da se izgradi i družimo – kaže Laslo Fekete, možda i najstariji aktivni kuglaš u svim ligama u Srbiji, koji je za buduću kuglanu donirao veliki kolaž fotografija svih kuglaša Jadrana u prošloj sezoni.
Radoslav Stojanović je slikovito opisao kako je nicao objekat za kuglanu:
– Naši prijatelji zidari su omalterisali zidove u zimskom periodu kada nisu imali mnogo posla, jedna firma je dala paletu cementa, druga kamion -mešalicu, drugari – stolari su napravili stolariju, šank i kafe, mesna zajednica je donirala vinaz ploče za pod…I što je najvažnije, svaki član kluba je uložio mnogo radnih sati na građevini. Na zidovima smo okačili reklamne panoe svih firmi koje su nam pomogle, a ovom večerom smo im se samo malo zahvalili za sve što su uradili i zamoli ih za još pomoći i podrške da dosanjamo naš san.
Firma Biogenesis iz Bačke Topole u kojoj radi i Lazar Neralić, predstavila je paletu proizvoda za zaštitu bilja, o kojima je govorio i Goran Zoranović iz Mlinostepa iz Novog Sada.
Uz sjajan folklorni program mladih iz Feketića, tamburaše i potom pasulj, ovčiji paprikaš, škembiće, čuvenu rakiju od višnje, zaštitni znak Feketića i odlično vino feketićke vinarije Mikloša Lodija, donatorska večera je brzo protekla u prostoriji u kojoj će, svi se nadaju, uskoro zakotrljati kugle po novim stazama. Na rastanku je palo čvrsto obećanje: sledeći susret biće na svečanom otvaranju kuglane…

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Janka propušta dve trke na SP u Garmišpartenkirhenu