kuglanje ministar baca kugluKUGLANJE
Ministar Udovičić dobar kuglaš

Za vrhunskog sportistu i sport koji nije njegov – nije bauk. Pokazao je to Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije koji je na kuglani sa jednom stazom montiranom u hali 2 „Beogradskog sajma“ za Sajam sporta, poslao nekoliko odličnih hitaca, iako nije bio u sportskoj opremi! Imao je i dobrog asistenta, člana juniorske reprezentacije Srbije, svetskih šampiona i rekordera, Miloša Simijonovića.
Domaćini ministru Udovičiću i njegovim saradnicima bili su Vojko Pavlović generalni sekretar SS Srbije i Miloš Milivojević čija je firma omogućila da kuglana osvane na sajmu i u tri dana buljuk dece i odraslih stajao je u redovima da „baci“ po neku kuglu.
Poslednjeg dana, Kuglaški savez Srbije prdstavio se brojnim ljubiteljima sporta koji su napunili halu 2. Po slobodnoj proceni u tri dana sajma, bilo je blizu 15.000 posetilaca!
U uvodu reporter TV Beograd Predrag Milinković je naglasio da je kuglaški sport među najtrofejnijim u porodici neolimpijskih sportva sa 197 medalja sa Šampionata sveta i Svetskih kupova.
– U poslednjih šest godina, Srbija je po broju medalja koje su osvojili muškarci najuspešnija nacija sveta, dok je, ako se računaju i trofeji kuglašica ukupno treća – rekao je Uroš Dragojlović, predsednik KS Srbije.- Seniori su na poslednja tri Svetska prvenstva osvojili dva ekipna zlata i bronzu, juniori su trostruki uzastopni svetski prvaci. Srbija može da se podiči da je vlasnik i pet svetskih rekorda, četiri juniorska i jednog seniorskog. Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta sa 13 zlatnih seniorskih i juniorskih svetskih trofeja pretekao je legendarndarnog Mađara Belu Čanjija i siguran sam da se neće zaustaviti i da će riznicu napuniti do vrha.
Uroš Dragojlović se još jednom zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije na podršci bez koje ne bi bilo uspeha, pošto, kako je istakao, kuglanje, iako ima mnogo uspeha, nije sport za koji se otimaju sponzori.
– Posebno nas raduje velik broj mladih koji svake godine zablistaju na svetskim stazama – istakao je Vojko Pavlović generalni sekretar KSS i selektor juniorske muške reprezentacije.- Srbija je napravila podvig i u okvirima celog svetskog kuglanja kada je muška juniorska reprezentacija osvojila tri uzastopna ekipna svetska zlata a kadeti još jedno! Niko u svetu nema takav podmladak i mnogi od njih su, što posebno treba istaći, već trasirali put uspeha i u seniorskim selekcijama.
Sjajan štand KS Srbije posetila je i legendarna Irena Kaločaj zrenjaninska kuglašica koja je od 1959. do 1972. odigrala 30 utakmica za reprezentaciju i ima, između ostalog, i bronzu u paru sa SP 1970, generalni sekretar Kuglaškog saveza Vojvodina Lazar Šunjka, velika mecena kuglanja Pavle Marković iz Pančeva, Bosiljka Božić generalni sekretar zrenjaninskog Kristala i druge brojne ugledne zvanice i prijatelji kuglaškog sporta.

Povezana vest:  TAKMIČI SE I OSVOJI CAPRIOLO BICIKL: Zagrevanje za EP u planinskom biciklizmu uz do sada neviđenu avanturu na bajsu