sahŠAH VESTI

Hao Vang pobednik turnira u Sarajevu

 

Kineski velemajstor Hao Vang pobednik je 40. međunarodnog šahovskog turnira „Bosna open 2010“ u Sarajevu pošto je u današnjem poslednjem kolu remizirao sa Zaharom Jefimenkom iz Ukrajine, pa su odlučivali dodatni kriterijumi.

Srpski velemajstor Aleksandar Kovačević poražen je od Viktora Bologana iz Moldavije posle velike borbe i 76 poteza. Kovačević nije uspeo da iskoristi prednost belih figura i eventualnom pobedom dostigne vodeće na tabeli.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Austrijanka Feninger pobednica veleslaloma u Areu

Najvažniji rezultati 10. kola: Hao Vang-Jefimenko remi, Nevedniči-Timofejev remi, Kovačević-Bologan 0:1, Brkić-Mamedov remi, Janković-Nisipeanu 0:1, Gopal-Sokolov 1:0, Predojević-Stefanson 1:0.

Hao Vang i Jefimenko osvojili su po osam poena, pola poena manje imaju Bologan, Timofejev, Nisipeanu, Predojević, Gopal, Nevedniči i Mamedov. Kovačević je 11. sa sedam osvojenih poena.

Od ostalih srpskih igrača pobede su danas izvojevali Dragan Šolak, Ivan Ivanišević, Miloš M. Pavlović i Anđelija Stojanović. Remizirali su Branko Damljanović i Ljilja Drljević, dok je prvi poraz na turniru doživeo Bojan Vučković.

Povezana vest:  U nedelju finale Super Lige Srbije Crvena zvezda - Partizan

Najboji plasman od njih ostvario je Šolak na 28. mestu, Pavlović je 40, Ivanišević 41, Damljanović 45, Vučković 58, Stojanovićeva 69, a Drljevićeva je na 88. mestu.

Pobedniku je pripalo 20.000 evra, a ukupan nagradni fond iznosio je 109.800 evra. Učestvovalo je 169 takmičara.