Noc_muzeja_2009.Manifestacija Noć muzeja na više od 70 lokacija u Beogradu

 

Kulturno-zabavna manifestacija „Noć muzeja“ biće održana sutra uveče, od 18 časova do dva sata posle ponoći, u Beogradu, Novom Sadu i još oko 40 gradova širom Srbije.

U Beogradu se „Noć muzeja“ održava na oko 70 lokacija, koje su, radi lakšeg snalaženja posetilaca i boljeg planiranja obilazaka, podeljene na sedam zona. Karta za „Noć muzeja“ važi i kao putna isprava u vozilima javnog gradskog saobraćaja.

U Muzeju „25. maj“ u Beogradu sutra uveče biće otvorena izložba „Ženska strana“ čiji je cilj da publici približi jedan dan u životu radne žene sredinom 20. veka.

Kroz zvanična dokumenta, fotografije, likovna dela, intervjue, televizijske emisije, filmove, originalne svakodnevne predmete iz tog vremena, a naročito kroz ženske časopise, rekonstruisani su različiti aspekti „ženskog sveta“.

Povezana vest:  400. izvođenje "Labudovog jezera" 11. marta u Sava centru

Posetioci ovogodišnje „Noći muzeja“ moći će da pogledaju i novu stalnu postavku Vojnog muzeja na Kalemegdanu, posvećenu Drugom svetskom ratu, a posebnu atrakciju te izložbe predstavljaju predmeti koji su pripadali vođi jugoslovenskih partizana Josipu Brozu Titu i lideru četnickog pokreta Dragoslavu Draži Mihajloviću.

Izloženi su Titova uniforma i oružje, ali i Mihailovićeve naočari, metalna muštikla i pištolj koji mu je poklonio Nikola Kalabić.

Vojni muzej će ekskluzivno za „Noć muzeja“ prvi put izložiti i nemačku mašinu za šifrovanje „Enigmu“, koja je zaplenjena prilikom završnih operacija oslobođenja Beograda.

U Etnografskom muzeju postavljena je izložba igračaka od 19. veka do danas, dok je u Muzeju nauke i tehnike otvorena nova stalna postavka pod nazivom „Drugi krug“ koju čini 25 zbirki s više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija.

Povezana vest:  Sve tajne vašeg stomaka

Sutra uveče u nedavno obnovljenom prostoru Galerije fresaka biće otvorena i izložba „Studenica – osam vekova slikarstva“, na kojoj će biti predstavljene freske i odlivci arhitektonske plastike Bogorodičine crvke, upotpunjeni dokumentarnim materijalom.

U Konaku kneza Miloša biće otvorena postavka posvećena svetskoj istoriji i tehnikama tetoviranja, dok će u Dvorskom kompleksu na Dedinju prvi put za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih objekata kraljice Marije Karađorđević – Slamnata kuća.

U Galeriji „Glasnik“ postavljena je izložba o istorijatu crne boje, dok će u Muzeju vazduhoplovstva na Aerodromu „Nikola Tesla“ biti priređena modna revija „Jatove uniforme kroz vreme“.

Povezana vest:  Knjižara Akademija ponovo će raditi od kraja januara

„Kako nastaje legenda“ naziv je izložbe koju za „Noć muzeja“ priprema Olimpijski muzej u Beogradu i time prvi put otvora svoja vrata za posetioce.

Među najznačajnijim eksponatima tog muzeja su medalja s prvih obnovljenih Olimpijskih igara 1896. godine, reket Miloša Crnjanskog, štafetna palica najbrže „bele“ štafete na svetu, kao i legati brojnih domaćih sportista.

Medija centar „Odbrana“ Doma vojske Srbije, koji raspolaže zbirkom od više od 1.500 umetničkih dela, predstaviće fotografije s prvomajskih parada u SFRJ od 1945. do 1991. godine.

U Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu posetioci mogu da pogledaju izložbu fotografija Eriha Lesinga nastalih tokom njegovih putovanja po centralnoj i istočnoj Evropi u periodu od ranih pedesetih do sredine sedamdesetih godina 20. veka.