Konferencija za medije povodom XVIII Generalne skupstine ENGSOOdržana konferencija za medije povodom XVIII Generalne skupštine u Beogradu

 

U organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u Beogradu je održana XVIII Generalna skupština ENGSO (Evropske nevladine sportske organizacije).

Po okončanju rada Skupštine održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik OKS Vlade Divac, predsednica ENGSO Birgita Kervinen, Mihaj Krejza iz Evropske komisije, Sali Barker članica ENGSO i Eva Markovič iz Saveta Evrope.

-Izuzetno mi je drago što nam je baš u godini velikog jubileja ukazana čast da budemo domaćin generalne skupstine ENGSO i što nam je ukazana prilika da se pred našim evropskim prijateljima, još jednom pokažemo, nadam se kao vrlo dobri domaćini – izjavio je Vlade Divac.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ivica Kostelić pobednik Svetskog kupa

-Engso je značajna nevladina sportska organizacija u Evropi, koja se prvenstveno bavi ulogom i uticajem sporta u društvu i korišćenjem sporta kao sredstva za obrazovanje mladih i volonterizam. Pored same Generalne skupštine ENGSO ovih dana smo organizovali u Beogradu i Konferenciju Žene i sport, EU seminar i niz sastanaka    kroz koje smo omogućili našim pre svega mladim ljudima iz sportskih saveza, ali drugih sportskih organizacija da se uključe u programe i projekte koji se bave savremenim temama u sportu – reako je Vlade Divac.

Povezana vest:  KUGLANJE, Milosav i Antić ispali u četvrtfinalu

Predsednica ENGSO još jednom se zahvalila domaćinu Olimpijskom komitetu Srbije na gostoprimstvu i na organizaciji same Skupštine, a članovima ENGSO Skupštine na uspešnom radu.

Mihal Krejza, predstavnik Evropske komisije, izjavio je: – Ovo je važan momenat za sport u Evropi jer zahvaljujući usvajanju Lisabonskog sporazuma prošle godine, EU sada prvi put ima kompetenciju nad sportom u Evropi, što podrazumeva usvajanje novih, posebnih programa za sport. Ono što je važno je da ovaj sporazum podrazumeva i saradnju sa zemljama ne članicama EU.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, BOB, Staza u Visleru i dalje muči takmičare

Gospodin Krejza, iskoristio je priliku da istakne aktivnu ulogu OKS u ENGSO i da se zahvali na organizaciji Generalne skupštine: – Tokom ova tri dana u Beogradu čuo sam veoma zanimljiva razmišljanja i mi ćemo se svakako truditi da ih što više uzmemo u obzir.