Balkansko prvenstvo za igrace do 19 godina Dragoslav PetrovicBADMINTON
Petrović balkanski šampion, Srbiji ekipna bronza u karamanu

Srbin je na balkanskom tronu. Dragoslav Petrović osvojio je zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina koje je od 20. do 22. februara 2015, održano u turskom Karamanu. U finalu ovog takmičenja, koje je okupilo predstavnike iz šest zemalja – Turske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Makedonije, naš najbolji junior je savladao domaćeg takmičara Haktana Dogana s 21:19, 21:19. Na ovaj način Petrović je potvrdio ulogu favorita pošto je na šampionat u Karaman došao u fantastičnoj formi i sa pregršt odličja sa turnira Svetskog kupa, a balkanskim zlatom napravio je i odličnu uvertiru za Evropsko juniorsko prvenstvo koje će se krajem marta održati u poljskom Lubinu. Uspeh Petrovića posebno dobija na težini ako se zna da je jedini koji je uspeo da pomrsi račune domaćinu, koji spada u red najboljih evropskih badminton nacija. Turska je osvojila zlata u svim konkurencijama osim u najmasovnijoj i najjačoj – muškom singlu.
-Zadovoljan sam kako sam odigrao čitav šampionat. Dobru formu sam pretočio u zlatno odličje, a posebno sam srećan što mi je ovo prva najsjajnija medalja sa balkanskih prvenstava. Ujedno ovo je poslednja moja juniorska balkanijada i na najbolji način sam se oprostio od ove uzrasne kategorije. Nastavljam u paklenom ritmu da se pripremam za Evropsko juniorsko prvenstvu u Lubinu, a nadam se da ću na ovom takmičenju još jednom dokazati da pripadam samom vrhu evropskog badminton – kazao je posle trijumfa u Karamanu Dragoslav Petrović.
Pored pomenutog zlata Srbija se iz Turske vraća sa još jednim odličjem. U ekipnoj konkurenciji naša reprezentacija, u čijem su sastavu, pored Petrovića, bili i Luka Milić, Nenad Milošević, Anja Janić, Nataša Pavlović i Anja Velemir, osvojila je bronzanu medalju. Ekipni prvak postala je Turska, dok je srebro pripalo Bugarskoj, od koje je Srbija tesno izgubila u polufinalu s 3:2. Malo je nedostajalo da srpski skor odličja u Turskoj bude i veći budući da se u čak u četiri konkurencije pojedinčnog takmičenja stalo na prag polufinala. Svoje mečeve četvrtfinala izgubili su Luka Milić i Anja Velemir u muškom, odnosno ženskom singlu, te muški dubl Luka Milić, Nenad Milošević i ženski dubl Anja Velemir, Nataša Pavlović. Pored pomenutih u pojedinačnoj konkurenciji nastupili su i Anja Janić i Nenad Milošević u singlovima, te Dragoslav Petrović i Nataša Pavlović u mešovitom dublu. Janićeva i srpski miks dubl su poraženi u mečevima za plasman u osminu finala, dok je Milošević izgubio u okršaju za plasman među 16 najboljih.
-Ispunili smo ciljeve u Karamanu. Iz našeg tabora je šampion Balkana u konkurenciji muškog singla. Petrović je pokazao zavidan nivo igre. Od četvrtfinala savladao je tri domaća takmičara i tako doneo našoj zemlji prvo zlato u konkurenciji na Balkanskim prvenstvima za igrače do 19 godina.U finalu je savladao ubedljivom igrom domaćeg takičara Haktana Dogana, iako to rezultat ne govori. Sjajne partije su pružili i ostali igrači. U individualnom delu nadomak medalje su bili Luka Milić u muškom singlu i sa partnerom Nenadom Miloševicem u muškom dublu. Devojke su pružile jak otpor domaćim igračicama koje se nalaze u samom vrhu evropskog badmintona. U ekipnom delu smo zauzeli treće mesto, iako se stekao utisak da se moglo stepenik više, pošto smo u polufinalu poraženi od Bugarske 3:2. Sa nestrpljenjem i u dobrom raspoloženju očekujemo naredne izazove – kazao je trener Nikola Mijačić.

Povezana vest:  Sjajan gest, Norvežani pomažu srpski hokej